SMART GRID rendszer kialakítása Békéscsabán, I. ütem – 2021. szeptember

2021. szeptember 18. 09:28 | behir

A Modern Városok Programban a városban egy komplex energetikai program valósul meg. Ennek része a SMART GRID rendszer, a geotermikus hőhasznosítás, a SMART közvilágítás, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A SMART GRID I. projekt becsült összköltsége: 3 662 805 400 Ft.

A SMART GRID projekt közvetlen céljai:

  • A megújuló termelés részarányának növelése: Békéscsaba Megyei Jogú Város és ezen belül a Városi Sportcentrum meglévő és tervezett épületeinek villamosenergia-szükséglete a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásból legyen ellátva.
  • Villamosenergia-költségek optimalizálása: az önkormányzat villamosenergia-beszerzésre fordított kiadásai a lehető legnagyobb mértékben csökkenjenek.
  • Széndioxid-kibocsátás csökkentése: a Békéscsaba Megyei Jogú Város villamosenergia-felhasználása következtében történő környezetterhelés (CO2 kibocsátás) csökkentése a lehető legnagyobb mértékben.

 

A SMART GRID rendszer főbb műszaki jellemzői:

  • 3 db napelempark kiépítése: 2 db parkoló feletti kialakítású napelempark, 1960+640 panel, 1 db földre helyezett napelempark, 1152 panel,
  • akkumulátoros energiatároló építése 2,4 MWh kapacitással,
  • BHTR állomás,
  • okoshálózati központ kivitelezése,
  • a beépített névleges teljesítmény: 1294 kWp,
  • az energiatároló rendszer jellemzői: 1,2 MW teljesítmény és 2,4 MWh kapacitás.

A kivitelező a szerződésben vállalt feladatainak a vége felé közeledik. Az Omaszta utca és Bodza utca által határolt önkormányzati tulajdonú területen, valamint a vívócsarnok melletti területen már csupán a vagyonvédelmi helyszíni szerelések vannak hátra. A Bodza utca és Görbe utca által határolt önkormányzati tulajdonú területen elkészült a térvilágítás, jelenleg a vagyonvédelmi helyszíni szerelések (szerelvények, kamerák) vannak hátra. Az üzemi út és a kerítés nagy része is elkészült. A konténerpark területén az üzemi teszteket végzik.

A területen dolgozó felelős kivitelező: INFOWARE Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt., 2310 Szigetszentmiklós, Határ út 22. A helyszíni munkák felelős vezetője: Vajda Zoltán építésvezető.

 

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7., bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu, +36-66/241-781

További programok »

Fejlesztéspolitika

Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása tárgyú projekt keretében a kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezési munkái 2020 augusztusában megkezdődtek, majd több ütemben további szakaszokkal bővültek.
10:15
FEL