Shakespeare-rel ünnepelték az Ádámok és Évákat

Shakespeare jeleneteket vittek színre a Békés megyei diákok az idei Ádámok és Évák Ünnepén.

A kezdeményezés célja, hogy a középiskolások kipróbálják magukat a színházi világban. Ebben az évben hat csoport és mintegy százötven fiatal lépett fel a békéscsabai teátrum nagyszínpadán.

Több előadásból is láthatott részletet a közönség, hiszen a Szentivánéji álom, a Rómeó és Júlia vagy a Sok hűhó semmiért című klasszikusokat is megidézték a diákok. A szarvasi Vajda Péter Gimnázium tanulói évről évre visszatérő vendégei a rendezvénynek.

– Idén a Lear királlyal érkeztünk. Sokan kérdezték, hogy miért éppen ezt választottuk, amikor Shakespeare-től vannak fiatalosabb darabok is. Nagyon praktikus oka volt ennek: három elég ügyes kislányom van és nem nagyon tudtam volna más olyan darabot választani, így mindhárman meg tudják mutatni magukat – árulta el Salka Zsuzsanna, az intézmény pedagógusa.

 

Megszólítani a középiskolásokat

Tege Antal, a rendezvény házigazdája kiemelte, a szolnoki Szigligeti Színházból indult kezdeményezéshez 2011-ben csatlakozott a Békéscsabai Jókai Színház. Hozzátette, nem titkolt cél, hogy megszólítsák a középiskolás réteget és a közelebb hozzuk őket a színházhoz, a művészethez.

Békés megye hat oktatási intézményéből több, mint száz fiatal csatlakozott a programhoz. A produkcióban a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, a BSZC Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma, a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium, valamint az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium vett részt.

Gyebnár Trixi a Közgéből érkezett egy tizenegy tagú csapattal. Ők immár negyedik éve vesznek részt a kezdeményezésben. A fiatal tehetség elmondta, Tege Antal mentorként sokat segített nekik a felkészülésben, de az iskolájuk igazgatója is támogatta a szereplést, hiszen iskolaidőben is próbálhattak.

A produkcióban résztvevő összes szereplő egy Ádámok és Évák Ünnepe feliratos pólót kapott, ami egy különleges tulajdonsággal bír: viselőjének az egész osztálya 50 százalékos kedvezményt kap a színházi bérlete árából a jövő évadban, illetve részt vehet, a „Hozd el aput színházba!” akcióban, vagyis ha valamelyik szülőjét elhívja teátrumunkba, akkor csak egy jegyet kell kifizetnie egy évadon keresztül.

 

 

Nem a verseny volt a lényeg, de a zsűri értékelt

A díszbemutató után öttagú, társadalmi zsűri értékelte röviden a fiatalok teljesítményét, majd oklevéllel, díjakkal jutalmazták őket. A zsűri tagjai voltak Bartus Gyula Jászai-díjas színművész, Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója, Túriné Kovács Márta, a békéscsabai polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési osztályvezetője, dr. Farkas Wellmann Éva költő, kritikus, a Bárkaonline szerkesztője, valamint Kerekes Judit koreográfus.

 

 

Egyéni:

A legjobb férfi mellékszereplő: Futaki Máté (BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma)

A legjobb női mellékszereplő: Pocsaji Emese (Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium)

A legjobb férfi főszereplő: Burai Sándor (BSZC Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)

A legjobb női főszereplő: Marik Zsuzsanna (Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas)

A legjobb énekhang: Varga Laura (Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium)

Közösségi:

A legjobb koreográfia: Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Szentivánéji Hamlet és Júlia

A legjobb rendezés: BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma, a Rómeó és Júliáért

Megosztás:

Címke: , , , , ,