"Mátyás, az igazságos" - színpadi előadásokkal zárult az Ádámok és Évák Ünnepe

2019. április 16. 10:02 | Kovács Andrea

"Mátyás az igazságos" volt a témája  az Ádámok és Évák Ünnepének a 2018-2019-es évadban.  A Jókai Színház kilencedik alkalommal rendezte meg a diákcsoportok színjátszó fesztiválját, amely hétfőn este a bemutató előadásokkal és az eredményhirdetéssel zárult.

 

 

A Békéscsabai Jókai Színház 2018 szeptemberében hirdette meg az Ádámok és Évák Ünnepének idei témáját. A Mátyás király emlékévhez kapcsolódóan a versenyre jelentkező diákcsoportoknak a  "Mátyás, az igazságos" témakörben kellett színdarabot kitalálniuk felkészítő tanáraik segítségével – tájékoztatott Tege Antal színművész. A Jókai színházban kilencedik éve futó program vezetője hozzátette: a rendezvénnyel a legfőbb céljuk az, hogy a fiatalok számára  vonzóvá tegyék intézményüket. Véleménye szerint ehhez az kell, hogy a diákok megismerjék és megszeressék a színházat, mégpedig úgy, hogy alkotóként vesznek részt benne, majd el is játsszák a kitalált darabot – így nézőként is más szemmel tekintenek egy-egy előadásra. Emellett a program az önismeretről, a kultúráról, az olvasásról, a szép és tiszta beszédről is szól – fogalmazott Tege Antal. 

 

Tege Antal színművész, a program főszervezője (Fotó: Tóth Áron)

 

A "Mátyás, az igazságos" témában 7 középiskolás és 1 általános iskolás diákcsoport alkotott, illetve állított színpadra egy-egy 10-12 perces darabot. Az előadások létrejöttét a felkészítő pedagógusok mellett a csapatok mellé rendelt színházi mentorok is segítették. Az Ádámok és Évák ünnepét záró bemutató előadásokon mintegy 150-200 diák lépett színpadra.

A Mátyás-mesék és az igazságosság a diákokat sokszínű feladatmegoldásra inspirálták, így változatos és színes előadások születtek – hangsúlyozta a program főszervezője. Minden résztvevő kapott egy Ádámok és Évák Ünnepe 2019 feliratú pólót, amely viselőjét teljes osztályát 50 százalékos kedvezményre jogosítja bérletvásárlás esetén, részt vehet a „Hozd el aput a színházba!” akcióban, vagyis akkor, ha valamelyik szülőjét elhívja a teátrum bármely előadására, csak egy jegyet kell fizetnie – tette hozzá Tege Antal.

 

"A Mátyás az igazságos" témakörben meghirdetett színházi fesztivál eredményei:

A legjobb színdarab dramaturgiai díját megosztva a Kós Károly Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint az Andrássy Gyula Gimnázium kapta meg. A legígéretesebb fiatal tehetség díját az Erzsébethelyi Általános Iskola tanulója, Velki Kata érdemelte ki, a legjobb női mellékszereplő díjat kapta Fábián Réka, az Andrássy Gyula Gimnázium diákja és Kiss Ágnes a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumból. A legjobb női főszereplő díjat a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnázium diákja, László Fanni kapta meg, a legjobb férfi főszereplő díját Ugrai Dániel, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulója vehette át. A legjobb adaptáció díját a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium csapata nyerte meg, a legígéretesebb csapat pedig az Erzsébethelyi Általános Iskola csapata lett. A leglátványosabb előadásnak a zsűri a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola bemutatóját választotta, a legjobb rendezés díját a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnázium előadása kapta meg, a legjobb előadásnak pedig a Reményhír Intézmény darabját választotta a zsűri.

 

További programok »

Kultúra

Köszönjük Békéscsaba -"Bye-bye, Gulyi!"

A vírus elleni sikeres védekezést a Békéscsabai Jókai Színház társulata is szeretné megköszönni, így ingyenes nyári estekre várják a kultúrát kedvelő közönséget a TeÁtriumba. Július 20-án Gulyás Attila búcsúkoncertje zárja a "Köszönjük Békéscsaba" sorozatot.
2020. július 14. 00:00
FEL