Shakespeare Macbethjéről szólt a Mindentudás Színházi Egyetemének előadása

2023. október 3. 15:14 | Kovács Andrea

Az új színházi évadban is minden hónapban megrendezik a Mindentudás Színházi Egyetemét a Békéscsabai Jókai Színázban. Hétfőn este Almási Zsolt tanszékvezető egyetemi docens Macbeth szövegéről és színpadi értelmezéseiről tartott előadást

A Mindentudás Színházi Egyetemének 12. évada indult el a Jókai színházban. A beszélgetéssorozat ötlezgazdája és házigazdája Kovács Edit Jászai Mari-díjas színművész, aki elmondta: azért találta ki ezt a rendezvénysorozatot, mert arra gondolt, hogy azokat az embereket, akik szeretnek színházba járni, érdekelhetik olyan háttérinformációk is, amelyek segítik őket a darab értelmezésében, valamint abban, hogy a szerzőt és a történetet korban elhelyezzék.

– Egy-egy ilyen beszélgetés olyan értelmezési kapukat nyit ki a szövegekben, amelyek gazdagabbá tehetik az előadás szövevényét a nézők számára. Volt olyan előadás, amikor például Csiszár Imre rendezővel beszélgettem, és kitértünk annak a darab különböző aspektusaira is. A Mindentudás Színházi Egyetemével az volt a szándékom, hogy ezeket a nehéz, de izgalmas előadásokat a nézők jobban megértsék és ezáltal más aspektusból nézve értelmezzék. Ezidáig nagyon jó tapasztalataim vannak, a visszajelzések alalpján a nézők szeretik ezeket az előadásokat és már egy törzsközönségünk is kialalkult – mondta el Kovács Edit. 

 

 

A Machbetek könyvben és magyar színpadon című előadásban Almási Zsolt egyetemi docens William Shakespeare-nek a királygyilkosságról és annak következményeiről szóló tragédiáját mutatta be. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője a mű négy ikonikus jelenetéből felolvasott részleteken keresztül mutatta be azok jelentőségét és kapcsolta hozzá a magyar, illetve a cseh előadást, amelyek izgalmasan jelenítik meg egy-egy aspektusát a híres mondatoknak és darabnak. 

– Shakespeare világa már általános iskolás koromban fogalkoztatott, de komolyabban az egyetem elvégzése után mélyedtem bele az angol drámaíró világába. A doktori disszertációm jelentős részét is vele kapcsolatos témákban írtam. Machbet pedig egy egészen döbbenetes és különleges tragédia, nagyon fájdalmas és furcsa dolgok vannak benne, amelyek a mai színháznak óriási kihívást jelentenek Meglehetősen sokrétű a darab, tele van költészettel, filozófiával. Akár saját korunk problémáival is párhuzamot lehet találni, leginkább a politikával, a hatalom jelentésével, birtoklásával összefüggésben. Nagyon izgalmas a darabban mindezeknek a mondanivalója, az, hogyan találkozik és milyen hatása van a hatalom torzító erejének az emberre, nő és férfi kapcsolatára. A másik pedig annak a szintén korunkbeli központi kérdésnek a  boncolgatása, hogy van-e szabadság egyáltalán, vagy mindent valamiféle szükségszerűség diktál – mondta Almási Zsolt.

 

 

A  Mindentudás Színházi Egyeteme beszélgetéssorozat a 2023/2024-es évadban tovább folytatódik a Békéscsabai Jókai Színházban.  A következő előadó Márkus Béla lesz, aki Tamási Áronról fog beszélni,  decemberben Margócsy István Petőfiről tart előadást, a Három sárkány című darabjával kapcsolatban pedig Kovács Krisztina érkezik majd Csabára, aki egyébként békéscsabai származású. 

További programok »

Kultúra

FEL