Fellini művészete a Békéscsabai Jókai Színházban

2022. november 8. 12:02 | Vincze Attila

Federico Fellini: Országúton című filmje kapcsán tartott előadást Bárdos Judit hétfőn a Békéscsabai Jókai Színházban. A filmesztéta a Mindentudás Színházi Egyeteme rendezvénysorozat legújabb állomásán beszélt a világhírű olasz rendező egyik legjelentősebb alkotásának alakjairól, történetéről, jelentőségéről.

A Sík Ferenc Kamaraszínházban tartott eseményen a Mindentudás Színházi Egyetem kezdeményezője és irányítója elmondta, hogy a rendezvénysorozat immár a 11. évadát éli, idén ősszel pedig ez már a második előadás a sorban. Kovács Edit színművész kiemelte, hogy a Békéscsabai Jókai Színház nem titkolt szándéka, hogy az itt hallható előadások lehetőleg kapcsolódjanak az intézmény legújabb bemutatóihoz.

– Most Fellini: Országúton című előadására készül majd a színház, a tervek szerint tavaszi bemutató lenne és nagyon reméljük, hogy ugyan egy kicsit talán csúszva, de meg is történik majd. Úgy gondoljuk, hogy Fellini művészete olyan sokrétű és izgalmas, hogy megér egy előadást – fogalmazott.

Bárdos Judit előadásában Fellini egyik legismertebb alkotása, az Országúton című film kapcsán osztott meg érdekességeket az érdeklődők számára.

– A filmben van több szellemi arc, az egyik Zampano, a közbülső Gelsomina és a magasabb szintet képviselő, a Bolond. Érdemes belegondolni abba, hogy ezek mind mit jelentenek, milyen szintet képviselnek a megértés, az egymás megértése kapcsán – magyarázta.

A filmesztéta a világhírű olasz rendező életének bemutatása mellett többek között beszélt az olasz neorealizmusról és jeles képviselőiről, illetve a művészet és az akkori társadalom kapcsolatáról is.

További programok »

Kultúra

Búbánat Anett a mikrofon mögött, de nekünk tetszett

Te mész Kormos Anettre? Ezt kérdezte félig nyomatékosan az egyik kollégám a minap. Igen, feleltem, de ha gondolod, mehetsz helyettem. Nem ment. De én sem bántam meg. Pedig csak fotóról ismertem. Főleg a nagy, szomorú, barna szemeit. Már a belépő is remek volt: a stand upos Janis Joplinra jött ki – péntek este, a Csabagyöngyében.
2024. március 3. 12:17
FEL