Ezúttal Munkácsy Mihály életéről szólt a Mindentudás Színházi Egyeteme

2024. április 9. 08:30 | Kovács Andrea

A Mindentudás Színházi Egyeteme áprilisi programjában a Munkácsy 180 ünnepi év jegyében Gyarmati Gabriella művészettörténész a festőgéniusz életéről tartott előadását hallgathatták meg a Jókai Színházba látogatók hétfőn este.

Immár a tizenkettedik évada fut a Békéscsabai Jókai Színház Mindentudás Színházi Egyeteme elnevezésű rendezvénysorozatának.

– Az előadások témáját minden évben próbáljuk úgy összeállítani, hogy kapcsolódjon az aktuális színházi bemutatókhoz. Február végén mutattuk be a Munkácsy a festőfejedelem című musicalt a neves festőművész születésének 180. évfordulója alkalmából. Így jött az ötlet, hogy egy kicsit a képzőművészet területére is kalandozzon el a Mindentudás Színházi Egyeteme – mondta el Kovács Edit színművész, a programsorozat ötletgazdája és szervezője.

 


A téma szakértőjeként a Munkácsy Mihály Múzeumot képviselő Gyarmati Gabriella művészettörténész két évtized kutatási eredményeinek esszenciáját magába foglalva idézte meg a festőfejedelem, Munkácsy Mihály művészetét és kalandos, fordulatokban bővelkedő életútját.

A 100% Munkácsy című előadás a különlegességeket emelte ki úgy, hogy a festő legfontosabb műveit állította fókuszba, ugyanakkor az életművét vázlatosan, de a maga teljességében idézte meg a közönség számára. A művészettörténész külön beszélt Munkácsy Békéscsabán töltött éveiről.


– A festőgéniuszt erős szálak kötötték ide, hiszen barátokat is szerzett, és történtek vele nagyon jó dolgok is, de emellett tulajdonképpen itt járta ki az élet iskoláját, hiszen Munkácsyt 11 évesen nagybátyja asztalosinasnak adta. Beletanult abba, hogy egy árva fiúból hogyan váljon egy olyan művésszé, aki kitartó és komoly elgondolásokat képes megfogalmazni, ezeket pedig célként kitűzve meg is tud valósítani. Nagy életművet hozott létre, a kutatások szerint körülbelül 550 képet készített, de még mindig érnek minket meglepetések és bukkannak fel újabb alkotások – fogalmazott Gyarmati Gabriella.

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL