Semmelweis-nap: Elismerések a Békés Megyei Központi Kórház munkatársainak

2020. június 26. 18:55 | Mikóczy Erika

A Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórháza és Pándy Kálmán Tagkórháza is pénteken tartotta Semmelweis-napi ünnepségét, ahol elismeréseket adtak át az intézmény munkatársainak.

Miután pénteken délelőtt, a hagyományokhoz híven koszorút helyeztek el a békéscsabai kórház alapítójának, dr. Réthy Pálnak a nyughelyénél, délután a Békés Megyei Központi Kórház orvosait, nővéreit, ápolóit, dolgozóit köszöntötték, valamint díjakat és kinevezéseket adtak át Békéscsabán a városháza dísztermében, illetve Gyulán a városházán. Bár a veszélyhelyzetnek már vége van, mindkét helyen a megszokottnál szűkebb körben ünnepeltek.

 

Köszönet az egészségügyi dolgozók helytállásáért!

 

Békéscsabán az önkormányzat és a Békés Megyei Központi Kórház dr. Réthy Pál Tagkórháza közösen rendezte meg a jubileumi, huszadik Semmelweis napi ünnepségét a városháza dísztermében. Szarvas Péter polgármester kiemelte, hogy az egészségügyben dolgozók érzik csak igazán, milyen nehézségek vannak a gyógyítás mindennapjaiban, milyen érzés nap mint nap motiváltan betegeket gyógyítani. Mint mondta: mi csak megköszönni tudjuk a szolgálatukat, és azt a helytállást, amiről az elmúlt időszakban is tanúbizonyságot tettek. 

 

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók önzetlensége példamutató mindnyájunk számára. Ők azok, akik a legnehezebb helyzetekben sem hátráltak meg, hanem tették a dolgukat, magas szinten látták el a feladataikat. Hozzátette, hogy a kormányzat az erkölcsi elismerésen túl anyagiakkal is igyekszik ezt meghálálni. Végül úgy fogalmazott: az egészség nem minden, de egészség nélkül a minden is semmi. 

Dr. Becsei László, a kórház főigazgatója beszélt arról, hogy a koronavírussal való küzdelem, a korlátozások valamennyiünk életét megnehezítették, ugyanakkor ez a helyzet rávilágított a higiénia fontosságára is. Megjegyezte, hogy annak idején az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis Ignác hívta fel a figyelmet a kézmosás fontosságára, ami jelenleg is az egyik leghatékonyabb módszer a vírusfertőzések megelőzésében.

A köszöntők után a díjak átadása következett.

 

A Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetést augusztus 20-án adják át

 

Békéscsaba önkormányzata kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek áldozatkész munkája elismerést kapjon. Ennek érdekében alapította a „Békéscsaba Egészségügyéért”, és a Békéscsabai Hűségdíj kitüntetéseket. A kitüntetésekkel a Békéscsaba lakosságáért évtizedeken át kimagasló, példaértékű tevékenységet végző szakembereknek kíván az önkormányzat köszönetet mondani.

 

 

2020-ban két kiváló szakembernek ítélték oda a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetést, amelynek ünnepélyes átadására az augusztus 20-án tartandó városi ünnepségen kerül sor. A Semmelweis napi ünnepségen virággal köszöntötték az érintetteket, Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes pszichiáter főorvost, aki már 37 éve áll példaértékűen és elkötelezetten a betegellátás szolgálatában, valamint dr. Tóth János ortopéd főorvost, aki több mint négy évtizede végzi elkötelezetten munkáját.

 

 „Békéscsabai Hűségdíj” eismerést kaptak

 

A Békéscsabai Hűségdíj adományozását a a város közgyűlésének helyi rendelete szabályozza. A hűségdíj az egészségügyi alapellátásban dolgozóknak adható jubileumi évfordulójukhoz kapcsolódóan. A kitüntetéssel nemcsak a szakemberek több évtizedes munkáját, hanem szakmai és emberi hozzáállását is elismeri a közgyűlés.

A Békéscsabai Hűségdíjat idén a kövekezők kapták: 

Dr. Albert Erika nyugalmazott felnőtt háziorvos, akinek a munkáját a hivatástudat jellemezte és aki feladatait nagy szeretettel végezte. 2020. március 31. napjától nyugállományba vonult. 38 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Csenki Gábor nyugalmazott háziorvos, akit nyugdíjba vonulásáig nagy türelemmel és szaktudással végezte a munkáját. 42 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Fekete István nyugalmazott házi gyermekorvos, aki tevékenységét állandóan körültekintéssel, odafigyeléssel és szakértelemmel végezte. 42 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Forvith József háziorvos, aki  előbb a Réthy Pál Kórházban, majd 1994 óta háziorvosként dolgozik Békéscsabán, nagy szorgalommal és hivatástudattal. 30 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Hunya Katalin házi gyermekorvos, aki munkáját elhivatottan végzi, a gyerekek és szüleik nagyon szeretik és tisztelik. 30 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Huszár Ildikó gyermekorvos, aki 30 éve tanítja a hozzá forduló békéscsabai anyáknak az egészségmegőrzést, betegségmegelőzést az egészségesebb felnövekvő generáció érdekében. 30 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Kőnig János fogorvos, aki nagy szaktudással látja el Jaminai városrész betegeit.  A betegei kedvelik, a munkáját tisztelik. 30 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Lóránt Gyöngyi körzeti nővér, aki munkáját nagy szaktudással és odaadással végzi. 25 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Pauló Jánosné nyugalmazott orvos-írnok, aki 1974-től kezdett el orvos-írnokként dolgozni háziorvosi rendelőben. Munkáját nagy szakértelemmel, odafigyeléssel végezte. 2020. március 21-től befejezte az egészségügyi alapellátásban végzett tevékenységét. 46 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

Szabóné Szász Georgina körzeti nővér, aki dr. Hursán Ágnes szakmai munkáját már 15 éve segíti, a betegek elismerik szakmai tudását, kedvelik. 25 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Szajkó Annamária körzeti asszisztens, aki a 7. számú felnőtt háziorvosi körzetben végzi a körzeti ápolói feladatokat. Munkáját szereti, a körzet betegei kedvelik. 25 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Szilágyiné Császár Éva nyugalmazott körzeti asszisztens 2020. március 31. napjától vonult nyugállományba. Munkáját a betegek szeretete jellemezte. 40 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Vágréti Zsuzsanna nyugalmazott házi gyermekorvos, aki 2019. december 31. napjáig Békéscsabán a 3. számú gyermekkörzetben végezte gyermekorvosi feladatait. Munkáját nagyon szerette és nagy elhivatottsággal végezte. A körzetéhez tartozó gyerekek és szüleik tisztelték és becsülték szaktudását. 37 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

 
Réthy Pál Emlékérmet kapott dr. Szeberényi Zsolt

 

A kórház által alapított Réthy Pál Emlékérmet évente egy alkalommal a Semmelweis napi ünnepségen adják át. Az emlékérmet az az orvos vagy gyógyszerész kaphatja, aki hosszabb időn keresztül színvonalas szakmai tevékenységet végzett, tudományos és gyógyító munkája a szakterület és az intézmény hírének, elismerésének növeléséhez bizonyíthatóan hozzájárult, emberi, közösségi és vezetői magatartásában is példaképpé vált.

Idén a Békés Megyei Központi Kórház Tudományos Bizottsága a Réthy Pál Emlékérmet dr. Szeberényi Zsolt főorvos részére adományozta.

 

Réthy Pál Emlékérmet kapott dr. Szeberényi Zsolt (középen)

 

Dr. Szeberényi Zsolt a békéscsabai Szülészet-Nőgyógyászati Osztály vezetője. 1986, azaz az egyetem elvégzése óta dolgozik jelenlegi munkahelyén, bejárta a ranglétrát, 2012 óta vezeti az osztályt.

Irányítása alatt a szakmai színvonal klinikai szintre emelkedett. A megszokott szülészeti, nőgyógyászati napi betegellátáson kívül új műtéti eljárásokat vezetett be, ennek köszönhetően nemcsak a régió, de az ország egyik endoscopos centrumává vált a dr. Réthy Pál Tagkórház Szülészet-Nőgyógyászati osztálya. Kórházi, országos és nemzetközi fórumokon beszámolt eredményeiről, melyekről rangos szakemberek is elismeréssel nyilatkoznak. Nemcsak saját magát képezi folyamatosan, hanem munkatársait is ösztönzi az újra, támogatja szakmai fejlődésüket. Osztályán az ellátást végző szakemberek a szó szoros értelmében team munkát végeznek. Dr. Szeberényi Zsolt szakmai és vezetői rátermettsége alapján önmagával és munkatársaival szemben is következetes, precíz, kiváló szakember. Munkájának elismerése az emlékérem. 

 

Réthy Nővér kitüntető címet kapott Lengyel-Nagy Zsuzsanna

 

Lengyel-Nagy Zsuzsanna, a gasztroenterológiai osztály endoszkópos laborjának vezető asszisztense. 31 éve, általános ápoló és asszisztens végzettséggel a Dr. Réthy Pál kórház III. Belgyógyászat Gasztroenterológiai osztályán kezdett el dolgozni. Munkája mellett folyamatosan képezte magát, 19961997-ben a DOTE Egészségügyi Főiskolai Karán felsőfokú ápolói végzettséget szerzett, majd 1999. óta endoszkópos szakasszisztensi végzettséggel látja el feladatát az endoszkópos laborban.

2002-től szakoktató mind a saját munkaterületén, mind a megyében szakképesítést szerző asszisztensek körében. 15 éve vezető asszisztensi megbízást kapott. Több alkalommal szerepelt tudományos üléseken előadóként.

Nagy teherbírással, tapasztalattal és felelősségérzettel rendelkező, dinamikus, megbízható szakember, akit a magas szintű ismeretanyaga, kiváló kézügyessége mellé empatikus személyiség és kollegiális szemlélet jellemez. Kollégáit segíti, szakmailag, emberileg támogatja minden helyzetben. Nyitott az új eljárások elsajátításában és az ismeretek továbbadásában. Szakmai felkészültsége kimagasló, példaértékű a hozzáállása a munkához, betegekhez, kollégákhoz. Mindezek alapján kapta a kitüntetést. 

 

 

Az Év szakdolgozója kitüntetést kapott Dávidné Carutasu Gabriella

 

Dávidné Carutasu Gabriella, a központi fizioterápia gyógytornásza 1977-ben érettségizett, majd az intenzív osztályon helyezkedett el, az infarktuson átesett betegek rehabilitációjával foglalkozott. 1981-ben szerzett gyógytornász diplomát, és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben állt munkába. 1982-től ismét a Réthy Pál kórház dolgozója lett, közel 20 éven át az intenzív osztályn dolgozott gyógytornászként.

Rendszeresen képezte magát: speciális jártasságot szerzett az intenzív osztályos, belgyógyászati és a traumatológiai betegek ellátásában. Új kezelési módszereket tanult, mint a McKenzie terápia. 2000-ben posztgraduális képzés keretében DSGM szakgyógytornászi képesítést szerzett, mely módszer alkalmazásával kezeli a gyermekeket a központi fizioterápián. A kórházban tartott szakmai fórumokon, számtalan védőnői továbbképzésen, lakossági rendezvényen szerepelt előadóként. Pozitív életszemléletével, kiemelkedő szakmai felkészültségével, példaértékű munkavégzésével, kitűnő kommunikációjával hozzájárul  az intézmény jó hírnevének öregbítéséhez. Fentiek alapján méltó az „Év szakdolgozója” kitüntető címre.

 

Kórházért Emléklapot vehettek át

 

A Kórházért Emléklapot az intézménynek az a munkatársa kaphatja meg, aki hosszabb időn keresztül tanúsított, kiemelkedő szakmai munkát végez, emberi magatartása példamutató, tevékenysége az adott területen bizonyíthatóan a kórház jó hírét növeli.

Kórházért Emléklapot kapott Pikóné Olej Mária, aki 1983 óta dolgozik a Dr. Réthy Pál Kórházban. A felnőtt szakápolói képesítést 1982-ben szerezte meg. 3 évvel később intenzív terápiás szakasszisztens végzettséggel gyarapította ismereteit. Az intenzív osztályon dolgozva folyamatosan képezte magát, és 1997-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai karán diplomás ápolói képesítést szerzett. 1999-től fokozatosan kapcsolódott be a kórház ISO alapú minőségügyi rendszerének bevezetésébe. Folyamatosan segítséget nyújtott a dolgozók vizsgaanyagainak, diplomamunkáinak minőségüggyel kapcsolatos elkészítésében.

Helyettes főnővérként is megállta helyét az intenzív, majd az ápolási osztályon szintén. Eközben megszerezte egészségügyi minőségbiztosítási és minőségfejlesztési szakember diplomáját. Aktívan vett részt az „Év Kórháza Díj” pályázati anyagának elkészítésében, melyet a kórház egymást követő 2 évben, 2004-ben és 2005-ben is elnyert. Szakmai pályázatának köszönhetően 2008-ban a kórház elnyerte a Dél-Alföldi Regionális Minőségdíjat. 2015-ig osztott munkaidőben, a minőségügyi feladatok elvégzése mellett az aktív fekvőbeteg ellátásban is részt vett az intenzív osztályon. Az intézmény működési rendszereinek, folyamatainak kidolgozásában, fenntartásában és fejlesztésében kamatoztatta hosszú évek tapasztalatait. 41 évnyi aktív munkavégzés után 2020. júniusától nyugdíjba vonul.

Kórházért Emléklapot kapott Andelic Mária titkárnő. 1997 márciusában lépett a kórházba, ahol hosszú éveken keresztül a főigazgatói titkárság titkárságvezetőjeként dolgozott. 2005. májustól került a gazdasági titkárságra, ahol nemcsak a mindenkori gazdasági igazgató titkárnője volt. A Gazdasági Hivatal adminisztrációs motorjaként óriási érdemei vannak abban, hogy a kórház háttérszervezetei pontosan, precízen, rendszerbe gondolkodva végzik napi tevékenységüket. Ő mindig pontosan tudta, hogy mit, hol keressen, és hogyan oldjon meg egy problémát. Kollégáival egyenes és korrekt munkakapcsolatot alakított ki.

Sokgyermekes szülőként mindig is büszke volt családjára, akikre mindenkor kiemelt figyelmet fordított, így különösen férjére, akivel minden reggel örömmel jött munkába, majd jött is érte, menetrendszerű pontossággal. Mind szakmailag, mind emberileg mindenki számára példaértékű. A tartalmas munkás éveket követően idén nyugdíjba vonul, és immáron teljes mértékben családjára tud koncentrálni. 

Kórházért emléklapot vehetett át a Pándy Kálmán Tagkórházban dr. Dobó Márta a bőrgyógyászati osztály vezető főorvosa. 1986 óta dolgozik a gyulai kórház bőrgyógyászati osztályán. Szakorvosi képzése során több hónapot töltött a Szegedi Tudományegyetem, ahol a folyamatosan gyarapodó bőrgyógyászati tudása mellett a dermatochirurrgiai ellátás ismereteit sajátította el, melyeket azóta is a betegellátás számtalan területén nagy odaadással, magas szinten művel.

 

Dr. Libor János díjat kapott Gyulán Martyin Tibor és Tóth-Drótár Magdolna és Papp Attila

 

A Pándy Kálmán tagkórház díjazottai Gyulán, a városháza dísztermében (fotó: Gyulai Hírlap, Rusznyák Csaba)

 

Martyin Tibor osztályvezető főorvos, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Kórház Infektológiai és Hepatológiai osztályának vezető főorvosa. 1990. október 1-től a gyulai kórház  munkatársa. 1995-ben belgyógyászatból szakvizsgázott, majd 1998-ban fertőző betegségekből, 2000-ben klinikai immunológia és allergológiából szerzett szakorvosi képesítést. 2015-ben diabetológiából minősítő vizsgát tett. Hivatását a gyakorlati belgyógyászat egészét áttekintő szakemberként gyakorolja, aki a beteget mindig holisztikus szemlélettel kezeli.

Martyin főorvos úr pályája során klinikai kutató, oktató és gyógyító tevékenységet egyaránt végez, melynek eredményeit több hazai és külföldi szaklapban megjelent cikkben foglalja össze. Munkásságát számos szakmai előadás reprezentálja, és 24 közlemény fémjelzi nevét. Szakmai területe elsősorban a tularaemia, amelyben országosan ismert munkássága.

Az orvostudomány legújabb eredményeit mindennapi orvosi gyakorlatában alkalmazza. Példaértékűen törekszik a társszakmákkal történő széleskörű együttműködés megteremtésére. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a COVID-19 járvány megelőzését, a betegek kezelését végző munkacsoport szakmai irányításában nyújtott tevékenysége. Az intézményi stratégiai munkacsoport szakmai irányítójaként Martyin főorvos mindvégig korrekt tapasztalati elvek mentén következetesen, higgadtan és emberségesen végezte a veszélyhelyzetben munkáját. Munkatársaival való kapcsolata kollegiális, együttműködésük építő jellegű, betegekért való küzdelmük példaértékű.

Az egészségügyi szakdolgozók közül dr. Libor János díjban részesült Tóth-Drótár Magdolna epidemiológiai szakápoló, a kórházhigiénés osztály munkatársa. 2000-2007-ig a Békés Megyei Képviselőtestület Tüdőkórházban diplomás ápolóként dolgozott és pulmonológus-allergológus szakasszisztensként részt vett klinikai vizsgálatokban. 2011-től 6 éven át orvoslátogató, gyógyszerismertető volt, de az egészségügyi pályát nem hagyta el, vállalkozásban asszisztensként tevékenykedett. 2017. májusában a gyulai kórház kötelékébe került. Jelenleg is a Kórházhigiénés Osztályon epidemiológiai szakápolóként dolgozik.

Munkájára a precizitás jellemző. Alázatosan és segítőkészen áll a feladatok elé, melyeket jól és önállóan végez el. Jó kommunikációs készsége és előadói tapasztalatai sokban segítették a járványügyi védekezést szolgáló oktatások terén. Az oktatási anyagok szakmai összeállításában való munkája és az oktatásokban való sokrétű és kimagasló teljesítményének érdemeként részesült az elismerésben.

Dr. Libor János díjban részesült Papp Attila ápoló, az Infektológiai és Hepatológiai osztály munkatársa, aki 2002 óta dolgozik a fertőző osztályon. 2017 óta látja el a főnővér-helyettesi feladatokat. Munkáját kezdetektől három műszakos ápolóként látja el. A segítséget amit kezdő ápolóként kapott igyekszik továbbadni az osztályra érkező új kollégáknak, akiknek így a beilleszkedés és a folyamatos munka gördülékenyen sikerül.

Mind elméletben, mind gyakorlatban precíz pontos, munkájára igényes ápoló. Törekszik a hiba nélküli munkavégzésre. Bekapcsolódik az osztályon folyó klinikai vizsgálatokba, melyet szabadidejében a napi munkavégzésen túl végez. A klinikai vizsgálatokban szerzett tudását a mindennapi betegellátásban kamatoztatja. Az idő múlásával nem veszített lendületéből, az új kihívásoknak igyekszik megfelelni. A Covid-19 járvány jelentette változásokban nagy segítséget jelentett gyors reagálásával, észrevételeivel, kollégái támogatásával. A betegekhez szakértelemmel, igyekezettel, empátiával fordul.

 

Kinevezések 

 

A Tudományos Bizottság, a Szakmai Vezető Testület és az osztályvezető főorvosok által is támogatott kinevezéseket a gyulai Semmelweis napi ünnepségen adták át. 

Ez évben főorvosi kinevezésben részesült dr. Wolf Ildikó, dr. Kiss Barna és dr. Seres Ábel. Adjunktusi kinevezésben részesült dr. Marik László

Az egészségügyi dolgozók ünnepén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Békés Megyei Szervezete elismerését Kulcsár Judit diplomás ápoló, az ápolási osztály vezető főnővére vehette át.

 

Véradók köszöntése

 

Az egészségügyi dolgozók ünnepéhez a Békés Megyei Központi Kórházban szorosan hozzátartozik azon munkatársak köszöntése, akik rendszeres véradók. Az intézményünk az erkölcsi elismerés mellett anyagi juttatásban is részesíti a jubileumi véradókat. Ebben az évben ezn munkatársak személyes jelenlététől a járványügyi készenléti szabályok miatt eltekintett a kórház, de az ünnepségen külön is köszönetet mondtak önzetlen segítségükért. 

 

Főigazgatói dicséretet kaptak a járványügyi feladatok ellátásáért

 

Dr. Becsei László főigazgató főorvos a Békés Megyei Központi Kórház járványügyi feladataiban történő aktív közreműködéséért főigazgató főorvosi dicséretben részesítette dr. Havas Attilát a gyulai KAIBO osztályvezető főorvosát, dr. Seres Ábel adjunktust, a Kórházhigiénés osztály vezetőjét és dr. Solti Árpád osztályvezető főorvost a Sürgősségi Betegellátó osztályok vezetőjét.

Mindhárman tagjai voltak a Kórházi Operatív Csoportnak dr. Martyin Tibor főorvos úrral együtt. A Pándy Kálmán Tagkórház járványügyi feladatok ellátására kijelölt intézményként jelentős szervezési feladatok elvégzésével készült az esetleges járványra. A Kórházi Operatív Csoportban a stratégiai szakmákat képviselték. Jelentős szerepet töltöttek be mind a megelőzéssel kapcsolatos tevékenységek kidolgozásában, mind a járványügyi betegellátás irányításában. A veszélyhelyzet alatt 3 hónapon át, folyamatosan napi 24 órában rendelkezésre álltak, a náluk lévő telefon soha nem volt kikapcsolva. Munkájuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kórházunkban a COVID gyanús betegek kiszűrésre és megfelelő ellátásra kerültek. Az osztályvezetők kitüntetése az általuk vezetett szervezeti egység valamennyi munkatársának elismerése is.

Főigazgatói dicséretet kaptak továbbá a csabai tagintézményben a betegszállítási csoport, Kovács Katalin Ildikó képi diagnosztikai szakasszisztens,  Kvasz Andrea orvosírnok, Molnár Anna műtős szakasszisztens, Vajda Éva ápoló, Vetési Mária ápoló, Virágné Babinszki Mónika csecsemő- és gyermekápoló. A gyulai tagintézményben Bálint Katalin ápoló, Bojtné Karsai Emese szakápoló, Csíkos Lajosné orvosírnok, Csikósné Mácsok Erzsébet onkoteamszervező, Kranczler Ferenc beteghordó, Lácz Lajos ápolási asszisztens, Lupóné Szarka Erika orvosírnok, Szekeres István műtőssegéd, Törökné Tóth Jolán orvosírnok, Váradiné Szatai Éva asszisztens, Kardos Sándor villanyszerelő és Sziklai Ákos műszerész. 

 

Galéria

 

 

További programok »

FEL