Koszorúzással emlékeztek dr. Réthy Pálra Békéscsabán

2020. június 26. 13:23 | Papp Ádám Sándor

A Semmelweis-naphoz kötődően a Berényi úti evangélikus temetőben koszorúzta meg dr. Réthy Pál síremlékét Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa pénteken délelőtt.

Réthy Pál nagy érdemeket szerzett a város korszerű egészségügyének kialakításában, a különböző járványok leküzdésében – ezekkel a gondolatokkal emlékezett dr. Becsei László főigazgató főorvos arra a korházigazgatóra, aki 1809-ben Szarvason született. 

Mint mondta: Réthy Pál az egyetem elvégzése után a községi tanács hívását elfogadva Békéscsabán lett főorvos. Közkedvelt szakember volt, hiszen munkája tökéletes volt és ő volt az első doktor a városban, aki beszélt szlovákul. Fontosnak tartotta, hogy a rossz állapotban lévő közegészségügyet elmozdítsa a holtpontról.

– Réthy Pálnak 1854-ben nyílt lehetősége az első ideiglenes kórház felállítására, 1864-től pedig egy városi középületben látták el a betegeket. Nevéhez fűződik a csabai kórház megalapítása is. Erre a célra gyűjtést kezdeményezett az evangélikus egyház bevonásával – a kórház épülete 1881-re készült el. Ezt követően egészen haláláig az egészségügyi intézmény vezetője volt – emelte ki dr. Becsei László.

A Semmelweis napi ünnepség pénteken 16 órakor a békéscsabai városháza dísztermében folytatódik. Az eseményen átadják a "Békéscsabai Hűségdíjakat", kitüntetéseket. Továbbá a kórház dolgozóit az elmúlt 3 hónapban, a koronavírus-járvány elleni küzdelemben nyújtott szakmai munkáért is elismerésben részesítik.

További programok »

Itthon

FEL