Segítségre szoruló cicákat ment Békéscsabán a Catlantis Macskamentő Egyesület

2018. december 21. 17:17 | Mikóczy Erika

Segítségre szoruló, hontalan cicák mentésével foglalkozik a Catlantis Macskamentő Egyesület Békéscsabán. A cicákról és az egyesület munkájáról a 7. Tv Aktuális című műsorában Duna Anikó egyesületi titkárral beszélgetett Szabó Rita műsorvezető.

 

– Mikor jött létre az egyesület, és mit lehet tudni az önök tevékenységéről?

 

Egy éve működünk, 2017 decemberében jegyzett be bennünket a Gyulai Törvényszék, viszont a Catlantis tagjai már sok-sok év óta mentenek macskákat, én például 20 éve. Elég nagy tapasztalattal rendelkezünk macskamentés terén. Mindig besegítettünk ide is, oda is, aztán úgy döntöttünk, hogy saját utakra lépünk.

 

– Mi volt ennek az oka? Hogyan jött az ötlet, egyesületként dolgozzanak?

 

A civil szféra komoly szerepet játszik a hontalan elesett állatok és persze az emberek felkarolásában. Ezért szerettünk volna hivatalos formát adni a mentésnek. Előbb-utóbb szeretnénk például az adó 1 százalékára pályázni, és különböző támogatási lehetőségeket megragadni, ehhez is kellett az egyesületi forma.

 

 

– Hogyan tudják önök segíteni a macskákat?

 

Nagyon sokféle módszerünk van. Ideiglenes befogadók vagyunk, tehát a hozzánk kerülő cicák gyógyítása, és egyéb orvosi kezelése után gazdikat keresünk nekik. A cicákat utánkövetjük, mindig tartjuk a kapcsolatot a gazdikkal, éveken keresztül segítünk a háttérből. Emellett segítünk például a kóbor cicák ellátásában, befogásában, csapdázásában, és különböző segítséget nyújtunk a cicás gazdiknak. Olyan embereknek, akik szeretnék megtartani a cicát, de például anyagi lehetőségük nincsen rá.

 

– Örökbe is lehet önöktől fogadni cicákat. Mi ennek a menete? Hogyan működik az örökbefogadás?

 

Van egy facebook oldalunk, Catlantis Macskamentő Egyesület név alatt fut, és ide szoktuk feltölteni az örökbefogadható cicák fotóit, illetve a leírásukat, hogy mit lehet róluk tudni. Van egy honlapunk is, a catlantis.hu. Itt is meg lehet nézni a cicákat, és elérhetőséggel vannak fönt a posztok. Fel lehet hívni bennünket vagy küldeni kell egy üzenetet, aztán személyes megbeszélés következik. Hiszen ugye cicát, gazdit össze kell hozni, be kell mutatkozzanak egymásnak úgymond, és hogyha tökéletes minden, akkor örökbefogadásra kerül a sor. Nagyon megválogatjuk a gazdijainkat.

 

– Hogyan kell elképzelni a cica és a leendő gazdi találkozását?

 

Ahányféle ember van, annyiféle cica is. Ezt csak így lehet megragadni, mert minden cicának a természete más, ahogy minden embernek a természete is más. Az a cica, amelyik nekem tökéletesen megfelel, nem biztos, hogy másnak is jó. Úgyhogy ez tulajdonképpen nagyon szubjektív módon működik, és mi, az egyesület tagjai moderátorként vezényeljük le tulajdonképpen a bemutatkozást.

 

– Jelenleg hány macska van most Önöknél?

 

Nagyjából 100 cicáról gondoskodunk az egyesület keretein belül.

 

– Önökhöz tanácsért is fordulhatnak a cicatartók. Mennyire élnek ezzel a lehetőséggel, és melyek azok a leggyakoribb problémák, amelyekben a segítségüket kérik?

 

Szoktunk például segíteni elveszett cicák megkeresésében. Mivel elég sok követőnk van, ebben nagyon jók vagyunk. Az összes cica meglett, akit eddig rajtunk keresztül is kerestek. Minél több ember oszt meg egy ilyen eltűnést, annál többen látják, és annál nagyobb esélye van annak, hogy hazakerül. Volt olyan esetünk, amikor 15 percen belül otthon volt az elveszett cica.

 

– Ha találunk egy cicát, akkor ezek szerint nyugodtan fordulhatunk önökhöz is azzal, hogy elveszett a macskánk, és mi a teendő?

 

Persze, mindenféleképpen segítünk hirdetni. Pont azért, mert minél több ember látja, hogy valakinek hiányzik a cica, annál nagyobb esélye van annak, hogy megkerül. Ha egy cica például kijárós, akkor minden esély megvan arra, hogy előbb-utóbb nyoma vész. Nem jó, ha kijár egy macska, mert elkaphatja egy kóbor kutya, elütheti az autó, leeshet valahonnan, megehet valami mérgezett dolgot. Sok veszély leselkedik egy kint tartott macskára a betegségeken keresztül a sérülésekig.

 

– Ha találunk egy macskát, és nincs rajtra nyakörv, nem tudjuk, hogy van-e gazdája vagy sem, abban az esetben is fordulhatunk önökhöz? És miből lehet következtetni arra, hogy a cicának van-e gazdája, vagy egy kóbor macskáról beszélünk?

 

Általában a kóbor cicát nem nagyon lehet kézzel megfogni. Szinte vetekszik a lehetetlennel. Ha viszont a cica kedves, bújós, ápolt, szép a szőre, nincsenek látható olyan látható betegségei, ami szemfertőzésre, fülfertőzésre utal, akkor nagy eséllyel gazdás cicáról beszélünk. Ha valaki talál egy ilyen cicát, fotót kérünk róla, leírást arról, hogy hol találkozott a cicával, illetve rákérdezünk, hogy maradhat-e pár napig a megtalálónál, mert nyilván arról a környékről származik. Így általában meg is szoktuk találni a gazdikat.

 

– Az ivartalanítást mennyire veszik komolyan a gazdák?

 

Nagyon gyerekcipőben jár ez még mifelénk, viszont rettenetesen fontos lenne. Lehet látni cicapiramis, illetve a kutyapiramis néven olyan grafikákat, amelyek nagyjából azt ábrázolják, milyen hatványozottan nő a kóbor és a gazdás jószágok száma is, ha nem ivartalanítják az állatokat. Egy cica féléves kora körül már ivarérett lesz. Nagyjából egy évben 3-4 alkalommal is fialhat, és a 3 kölyöktől a 12 kölyökig bármennyi összejöhet. Fél év múlva már azok a kölykök is ivarérettek lesznek, és ugyanígy kölyköket hoznak a világra. Aki előre gondolkodik, az mindenféleképpen úgy fog dönteni, hogy amint csak lehetséges, ivartalanít. Ez olyan 5-6 hónapos korban lehetséges, ha a cica eléri a 2 kiló körüli súlyt, és akkor, amikor nem beteg, valamint már az oltásokat is megkapta. Ez egy rutin műtét, bármelyik állatorvos elvégzi.

 

– Jelenleg hány ideiglenes befogadójuk van? És ha valakinek felkeltette volna ez az érdeklődését és szeretne ideiglenes befogadó lenni, hogyan teheti ezt meg?

 

Mindenféleképpen az egyesület oszlopos tagjait kell ezzel a témával megkeresni. Hárman vagyunk a vezetőségben, és egy maroknyian vagyunk egyesületi tagok, mert nem az a cél, hogy minél több tagot gyűjtsünk. Nem az a cél, hogy elmondhassuk, mennyi tagunk van, mert attól a munka nem működik jobban. Olyan emberekre van szükségünk, akik ténylegesen tesznek. A mai világban kicsit elburjánzott a közönyösség. Nagyon nehéz megfelelő embereket találni arra, hogy ideiglenes befogadóink legyenek. De ha találunk egyet-kettőt, az már csodálatos, fantasztikus ajándék, ők igazi csapattagok.

 

– Mik a jó ideiglenes befogadók ismérvei?

 

Egy jó ideiglenes befogadó mindenféleképpen szereti a cicát, ez nyilván alapdolog. A másik, hogy tapasztalatának is lennie kell a cicatartással kapcsolatban, hiszen a cica olyan, mint egy kisgyerek. Nem fogja elmondani, hogyha beteg, nem fogja elmondani, hogy mi fáj, hol fáj, mi történt, hanem figyelni kell. Figyelni kell az etetésénél, figyelni kell az almozásánál. Figyelni kell a különböző olyan jeleket, amelyek betegségre utalhatnak. Ha egy műtött cicáról van szó, el kell tudni látni a sebeket, sérüléseket. Gyógyszerezni kell tudni, szemcseppezni kell tudni. Megfelelő helyet kell biztosítani a cica számára. És nyilván egy ideiglenes befogadónak teljes mértékben egyet kell értenie a mi elveinkkel, ami magában foglalja az ivartalanítás, az oltás fontosságát, és a megfelelő helyes tartást.

 

– Ha egy cica gazdája esetleg felismeri önöknél, vagy akár a közösségi oldalon a kis kedvencét, aki eltűnt, kell-e esetleg igazolnia, hogy valóban az ő cicájáról van szó, hogyha haza szeretné vinni őt?

 

Ez egy izgalmas kérdés, mert a cicákra nem vonatkozik az a jogszabály, hogy chippel kell ellátni. Hogyha cicát szeretnénk az országhatáron kívülre utaztatni, vagyis útleveleztetjük, akkor mindenféleképpen kell chipet elhelyeztetni állatorvossal a nyakbőr alá. De ha csak simán házi kedvencként tartjuk, akkor semmiféle jogszabály nem vonatkozik az egyedi megjelölésre. Vagyis nem tudhatjuk, hogy az cica ugyanaz-e, mint aki eltűnt. A megtalálás körülményei sok mindenre utalhatnak, hogyha nincs is egyedi jellegzetesség a kinézetre vonatkozóan. Lehet például azt tudni, hogy itt és itt ebben az utcában, és ezen a fán, és ez alatt az autó alatt találták meg a cicát, akkor az nyilván már egy olyan utalás arra, hogy megfelelő cicáról beszélünk, amivel lehet igazolni egy tulajdonjogot. Az oltási könyv, az biztosabb pont, az nagyon jó, hogyha van.

 

– Végezetül mit tanácsolna a macskatartóknak, mire figyeljenek oda a macskatartásnál?

 

Mindenféleképpen azt szeretném a cicatartóknak üzenni, hogy a cicák is ugyanúgy éreznek például szeretetet és fájdalmat, mint ahogyan az emberek és más élőlények. Erre nagyon fontos odafigyelni. A megfelelő egészség, a megfelelő táplálék, a megfelelő gyógyszerezés, orvosi ellátás is nagyon fontos. Hogyha magunkhoz veszünk egy cicát, akkor az felelősséggel jár. Ha még több cicát veszünk magunkhoz például ideiglenes befogadóként, és egyesületként az még nagyobb felelősséggel jár. Hatalmas munka az, amit végzünk, de minden cicatartó, aki megfelelően tartja a cicáját, azt a gondolkodást terjeszti, amiért mi is dolgozunk. Járunk például iskolákba állatvédő órát tartani. Sokféle olyan tevékenységet végzünk, ami a felvilágosítással kapcsolatos.

 

– Végezetül hogyan érhetik el önöket azok, akik esetleg segítenék az egyesület munkáját, vagy akiknek felkeltette az érdeklődését az egyesület?

 

A catlantis.hu-n megtalálhatók a kapcsolati adatok, és a facebook oldalunkon is megtalálhatók az elérhetőségeink. Ott megtalálhatók a cicáink fotói is, a történetek, amik szinte naponta történnek velünk. Mi is munka és család mellett csináljuk a mentést, mert nem mehetünk el a cicák mellett csak úgy, csukott szemmel.

 

További programok »

Itthon

Nem sikerült elhúzni

Egy autót húzott maga után egy férfi Sarkadon. Észrevette ezt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a gyanús esetről azonnal értesítette a kollégáit. A rendőrjárőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a forgalomból kivont járművet egy lakatlan ház udvaráról lopták el.
2022. január 28. 18:46
FEL