A Catlanis a cicák ivartalanításának fontosságára is felhívja a figyelmet

2020. augusztus 9. 18:29 | Csiffáry Zsuzsanna

Egyre több a kidobott, elkóborolt cica az utcákon. A szakemberek az ivartalanítás fontosságára hívják fel a kisállattartók figyelmét, hiszen ezzel megelőzhető a túlszaporulat. Naponta 10-50 hívást kapnak a Catlantis Macskamentő Egyesületben. Duna Anikó, az egyesület titkára 22 évvel ezelőtt mentette meg az első cicáját. A szervezetet azért jegyeztették be, hogy hivatalosan tudják végezni a macskamentést.

Duna Anikóval a 7.Tv Aktuális című műsorában Tóth Bianka műsorvezetp beszélgetett. A titkár elmondta, hogy a cica nagyon szapora jószág. Féléves kora körül ivarérett lesz, így érdeme még az első "kölyökáradat" előtt ivartalaníttatni. 

– Nem rendelkezünk saját telephellyel. Nincs macskamenhely, saját otthonainkban végezzük ezt a munkát. Ideiglenes befogadórendszerrel dolgozunk. Ennek megvan a maga előnye, de a hátránya is. Az előnye az, hogy a cicákat úgy tudjuk ellátni reggeltől estig, hogy gyakorlatilag velük együtt élünk. A hátránya, hogy így egy bizonyos mennyiségű férőhelyet tudunk csak biztosítani, tehát előfordul, hogy nemet kell mondanunk a telefonálóknak – tette hozzá az egyesületi titkár.

 

 

A macskák bejelentés alapján kerülnek az egyesülethez. Mivel korlátok között gondoskodnak a cicákról, minden esetben át kell gondolni, hogyan fogják fölnevelni, vagy kezeltetni.

– Vannak speciális macskabetegségek, ezekre nagyon kell figyelni. Pont ezek miatt először is parazitamentesítjük őket. Ez egy meghatározott rendszerben történik meghatározott szerekkel, nagyon szigorú előírások szerint. Kennelekbe kerülnek, amíg meg nem kapják meg az alapellátást, majd csak azután kerülhetnek egy közös helyre – tette hozzá Duna Anikó.

Beszélt arról is: fontos kritériu, hogy a gazdinak kell vállalniuk az ivartalanítást. Ha félévesnél idősebb cicát fogadnak örökbe, akkor ez a cica természetesen már ivartalanított. Az ennél fiatalabb cicákra vonatkozik az ivartalanítási kötelezvény.

– Aki ezt nem vállalja, az nem kaphat tőlünk cicát. Vannak állatkínzásos eseteink is sajnos. Bekerülnek olyan cicák, akik egészségügyi ellátást igényelnek akár az életük végéig. Ezt is vállalnia kell az örökbefogadónak. Nem szokott ezzel problémánk lenni. A felelős állattartás jegyében igyekszünk minél nagyobb szerepet vállalni a gyerekek életében is az állatainkkal. Elvisszük hozzájuk a mentett kutyákat, a mentett cicákat, meg lehet őket nézni és simogatni, a kutyákat lehet sétáltatni. Korosztálytól függően beszélgetünk a helyes állattartásról. Sok intézménybe hívnak bennünket vendégelőadónak, aminek nagyon örülünk – mondta el az egyesületi titkár. 

További programok »

Itthon

FEL