Állatok a motortérben – előzzük meg a balesetet!

2021. január 21. 16:55 | Vári Bianka

Gyakori jelenség, hogy a hideg időben a melegedni vágyó állatok a járművek motorterébe húzódnak. A Catlantis Macskamentő Egyesület titkára szerint indulás előtt érdemes megnézni az autó környékén, hogy találkozunk-e állatokra utaló nyomokkal, szagokkal, hangokkal.

Nem minden cica olyen szerencsés, hogy meleg lakásban tölthesse a napjait – és éjszakáit. A Catlantis Macskamentő Egyesület titkára gyerekkorában mindig csodálkozott azon, hogy macskája a forró radiátórról felkelve kiszaladt a mínusz húsz fokos hidegbe. Mint mondta, ez azért lehetséges, mert a macskák különleges energetikával rendelkeznek: elég egy nap egyszer-kétszer átmelegedniük, utána nem fognak fázni. 

 

FORRÁS: ORIGO

Duna Anikó elmondta azt is, hogy jellemzően a gazdátlan állatok keresnek menedéket az autók felhevült alkatrészei között, hiszen nekik nincs hol felmelegedniük.

– A gazdás, lakásban tartott cicák semmiképpen sem, a kertes házból kijárósak pedig elenyésző százalékban mennek az autó meleg motorterébe, hiszen van hova hazamenjenek és van hol átmelegedniük. Egy meleg kazánház vagy más hely, ahol magába tudja szívni a kellő mennyiségű hőt, teljesen megfelel a cica számára, és előbb fog hazamenni, mint beköltözni egy autó motorterébe – tette hozzá.

A szakember szerint érdemes indulás előtt körüljárni az autót, főként azoknak, akik utcán parkolnak. A hideg időben egyébként is beletelik 1-2 percbe, mire letakarítjuk a jeget az autóról, ilyenkor meg lehet nézni az autó környékén, hogy találkozunk-e állatokra utaló nyomokkal, szagokkal, hangokkal. A motortér mellett érdemes megvizsgálni a kocsi alját és a kerekeket is. Duna Anikó az ivartalanítás fontosságára is felhívta a figyelmet, hiszen a kóbor állatok számával arányosan a balesetek is csökkenhetnek.

 

fotó: behir.hu

 

Az egyik békéscsabai állatorvos elmondta, hogy lakott területen belül a leggyakoribb problémát a gázolás okozza.

– Sok az autóbalesetes állat, ezek közül is a macska az, amely nagyon sok balesetet szenved közutakon. A rendelőben nem mindennapos eset, hiszen ezek az állatok ritkán élik túl ezeket a baleseteket vagy nem viszik állatorvoshoz a gázolók az áldozatokat – magyarázta a behir.hu megkeresésére dr. Csonka Barbara.

Kiemelte, hogy soha ne hagyjunk magára elütött állatot.

– Ne menjünk el a sérült állatok mellett, mert mindig van megoldás. Ha az állatvédő szervezetek nem tudják vállalni az esetet, mert nem érjük utol őket, akkor keressünk nekik állatorvost. Ha anyagilag nem is fér bele, azért a legtöbb állatorvos valamilyen állatvédő szervezettel kapcsolatban van, tehát valamilyen megoldás mindig születik – részletezte a lehetőségeket.

 

fotó: behir.hu

 

Az állatorvos hozzátette, hogy nem csak az autósnak van felelőssége a balesetekben, hanem az állattartóknak is. Azt javasolja, hogy aki forgalmas út mellett lakik, az vagy lakásban tartsa kedvencét, vagy legyen megfelelő kerítés a portája körül, ha pedig ez nem megoldható, inkább ne tartson olyan állatot, amely kiszökhet.

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL