Segélyhívó készüléket kapott húsz idős Gerendáson

2018. augusztus 2. 18:06 | Papp Ádám Sándor

Húsz szociálisan rászoruló személy otthonában helyeztek el segélyhívó készülékeket Gerendáson. A jelzőrendszert az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram részeként alakították ki, amelynek célja, hogy növeljék az idős emberek biztonságérzetét.

 

 

Zatykó András – vagy ahogy Gerendáson ismerik, Bandi bácsi – idős kora ellenére is aktívan éli hétköznapjait. A 7.TV stábjának elárulta: azzal, hogy egyedül él, kiszolgáltatottnak érzi magát, emiatt döntött úgy, hogy szeretné, ha ő is részt vehetne az egy hete elindult programban.

– Egyedül élek és ez a jelző hasznos lehet, ha problémám van. Például tudok szólni valakinek, ha baj van – mondta a 75 éves férfi.

Amennyiben a készülék használóinak bármilyen egészségügyi problémája akad, jelzés után legfeljebb fél órán belül már házhoz érkezik a gondozó.

Azonban nem minden esetben szükséges jelezni a problémát, hiszen az óra, amelyet az időseknek használniuk kell, olyan szenzorokkal van ellátva, amely képes megállapítani a rendellenességet.

– Mintegy karórát kell viselnie az eszközt annak, aki igényli. A készülék a fizikai, egészségügyi állapotot is tudja jelezni a központ felé, ennek egy részéről ad tájékoztatást. Például a testhőmérséklet, pulzust, vérnyomást, a légzés funkció meglétét vagy hiányát tudja jelezni – tájékoztatott Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője.

A községben jelenleg 20 fővel indult el a jelzőrendszer használata. Gerendás másfél éve csatlakozott az idősügyi infokommunikációs modellprogramhoz, amely lehetővé tette a rendszer használatát a településen.

– Ez a program mintegy másfél éve indult egy budapesti, V. kerületi alapítvánnyal, amely révén az idősek számítógépeket és ingyenes internetszolgáltatást kaptak. Ennek a továbbfejlesztett lehetősége volt a jelzőrendszer – avatott be a részletekbe Lengyel Zsolt, Gerendás polgármestere.

A községvezető hozzátette: amennyiben van lakossági igény további eszközök beszerzésére, akkor a jövőben bővíthetik a rendszert.

További programok »

Itthon

PM: a februári adóvisszatérítéshez most 180 ezer szülőtől vár adatokat a NAV

z adóhivatal segít abban, hogy minden érintett február 15-ig visszakapja az idén befizetett adóját, ezért a napokban mintegy 180 ezer szülőnek küld tájékoztatást. Az érintetteknek csak annyi a teendőjük, hogy 2021. december 31-ig kitöltik a VISSZADO-nyilatkozatot - tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
11:40
FEL