Új eszközökkel és fejlesztésekkel segítik a megye hulladékgazdálkodását

2021. szeptember 14. 16:04 | Vári Bianka

A Dél-Alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszert Célzó Önkormányzati Társulás kedden tartotta projektnyitó rendezvényét. A beruházás költsége közel 3 milliárd forint, amely mintegy 90 százalékban államilag támogatott. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerint a program egyik legfontosabb eleme a jövőre elkészülő békéscsabai hulladékudvar.

A térség hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztését célzó pályázat több éve indult, a támogatási szerződést már 2017 márciusában aláírták a szerződő felek, azonban a projektnyitó rendezvényt a világjárvány miatt csak a napokban tarthatták meg. Kedden a társulás tagjait: a megye polgármestereit, illetve az önkormányzatok delegáltjait, valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda képviselőjét várták a szervezők.

A Dél-Alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke ismertette a beruházás részleteit, amely elmondása szerint az egész megye területét lefedi. A projekt műszaki tartalmát képezik hulladékgyűjtő eszköz- és járműbeszerzések; hulladékgyűjtő és kezelő létesítmények fejlesztése, valamint szemléletformálás is.

– Többek között Mezőhegyesen az átrakóállomás felújítását végzik el, de új átrakóállomás épül Gyomaendrődön, Békéscsabán pedig új hulladékudvar létesül. Emellett beszereztünk 16 új hulladékszállító járművet, valamint megközelítőleg 50 ezer hulladékgyűjtő edényt is – fogalmazott Lengyel Zsolt.

 

 

Felfoghatatlan mennyiségű hulladék keletkezik a háztartásokban, emellett a mezőgazdaság és az ipar is jelentős mennyiségű hulladékot állít elő – erről már a térség országgyűlési képviselője beszélt, hozzátéve, hogy ennek a kezelése a közeljövőt nagyban meghatározó tényező.  Herczeg Tamás kiemelt jelentőségűnek nevezte a projekt részeként épülő új, békéscsabai hulladékudvart.

– Jövő évben végre elkészül a hulladékudvar, amely a békéscsabaiak évtizedes szándékát tükrözi. Ez alkalmas lesz majd arra, hogy a háztartásban keletkezett lomot, valamint a kisebb mennyiségű sittet, illetve veszélyes hulladékokat elszállítsák és megfelelő módon fogják tárolni, illetve feldolgozni - mondta a képviselő.

A rendezvényen Kovács József országgyűlési képviselő ismertette, hogy a közel három milliárdos támogatásból 1 milliárdot fordíthatnak az önkormányzatok épületbővítésre és fejlesztésre, 2 milliárdot pedig a rendszerek fejlesztésére. Hozzátette, hogy a beruházás mind a környezettudatosság, mind az egészségünk szempontjából nagyon fontos.

További programok »

FEL