Megnyílt a hulladékudvar Békéscsabán - galériával

2024. január 17. 11:00 | Vincze Attila

A várakozásnak vége, mától bárki leadhatja a követelményeknek megfelelő hulladékát az új hulladékgyűjtő udvaron. A létesítményt térítésmentesen, lakcímkártya felmutatásával lehet igénybe venni.

A régi Kétegyházi út felől megközelíthető, a 2630/7. hrsz. alatt, a Kőtörő Telep Kft. mellett található hulladékudvar megnyitását már régóta várták a csabaiak. Eddig ugyanis azokat a hulladékokat, melyeket a lakossági hulladékkal együtt vagy lomtalanításkor nem szállítottak el, legközelebb Gyulán lehetett csak leadni. Mostantól azonban bárki odaviheti a szemetét, bizonyos megkötések mellett. 

A nyitáshoz kapcsolódó szerda reggeli tájékoztatón Békéscsaba polgármestere örömét fejezte ki, hogy egy korszerű, minden igényt kielégítő hulladékudvar épült a város határában. Szarvas Péter arra biztatta a csabaiakat, hogy az otthon keletkező veszélyes, illetve különleges kezelést igénylő hulladékokat ide hozzák ki. 

– Biztosan felmerül majd, hogy ezután is fenntartja-e az önkormányzat a lomtalanítást, szándékaink szerint továbbra is lesz erre lehetőség természetesen, azonban ettől, hogy ide most már egész évben, minden munkanapon ki lehet hordani az otthoni háztartási hulladékot azt várom, hogy a lomtalanításnál kevesebb hulladékot kell majd összegyűjtenünk – fogalmazott.

 

Galéria

 

A hulladékudvar egy európai uniós pályázat részeként épült meg, melynek egyik eleme volt a telep létrehozása. Holopné dr. Sztrein Beáta, az üzemeltető TAPPE Hulladékgazdálkodási, Köztisztasági és Szolgáltató Kft. cégvezetője a behir.hu kérdésére elmondta: bármely magyarországi lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személy lerakhatja itt az olyan típusú hulladékát, mely a rendszeres, házhoz menő gyűjtés, illetve lomtalanítás során nem adható le.

– Többek között elektronikai hulladékok, elektromos berendezések, toner, fáradt olaj, sütőolaj, építési, bontási törmelékek, gumiabroncs  hozhatóak ide. Új elemként vezettük be a textilhulladékok leadását, melyeket korábban nem gyűjtöttünk a hulladékudvarokon – hangsúlyozta.

Mint elhangzott, minden egyes hulladéktípusnál meghatároztak egy mennyiségi korlátot a tárolóhely kapacitásának, illetve a lakossági igényeknek megfelelően, ezeket azonban a későbbiekben felülvizsgálhatják majd. 

A részletekről, illetve arról, hogy pontosan milyen hulladékok helyezhetőek el a hulladékudvarban a TAPPE weboldalán lehet tájékozódni.

További programok »

FEL