Schindler Szabolcs: Ez egy tanuló év volt Békéscsabán

2020. május 26. 16:14 | Hidvégi Dávid

A Békéscsaba 1912 Előre hullámzó szezont tudhat maga mögött a labdarúgó másodosztályban, hiszen a koronavírus miatt félbeszakadt, majd beszüntetett bajnokságban csak a 15. helyen zárt. Ha lila-fehéreknek nagyobb szerencséjük van, akkor akár a nyolcadik helyen is végezhettek volna, hiszen néhány pont választotta el a nyolcadik és tizenhetedik helyezettet.

Múlt héten a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. igazgatósági elnöke, Kozma János értékelte a kényszerű befejezésre ítélt 2019/2020-as szezont, majd ugyanezt megtette a csapat vezetőedzője, Schindler Szabolcs is, aki minden bizonnyal marad Békéscsabán. Az Előre már megkezdte a csoportos edzéseket a koronavírus-tesztek után, hogy felkészüljön a következő bajnoki idényre, de hamarosan a játékosok és a stáb nyári szünetre vonulnak. A vezetőedző az Előre TV-nek adott interjút.

 

– Hogyan látta a félbeszakadt szezont?

– Nagyon sajnáltuk, hogy a szezon ilyen körülmények között zárult, hiszen a csapat elég rossz pozícióba került. Véleményem szerint az utolsó tíz fordulóban sok olyan mérkőzést játszhattunk volna, amelyekkel előrébb léphettünk volna, de ez a múlt. Nagyon sok tapasztalatot szereztünk az elmúlt idényben, amit remélem, hogy a következő szezonban hasznosítani tudunk. Egy pár dolgot átértékeltünk. Látjuk azt, hogy rengeteg fiatal és tapasztalatlan játékossal futottunk neki ennek a szezonnak. Voltak olyan játékosok az idősebbek közül is, akik nem teljesítettek kimagaslóan. Ez egy tanuló év volt Békéscsabán. A mezőny nagyon szoros volt. Sajnos több olyan mérkőzés volt, ami nüánszokon múlt, de ez a múlt, csak előre nézzünk.

 

– A csapatot mennyire érte rosszul a koronavírus-helyzet?

– Nagyon rosszul jött, hiszen, a sportoló a pályán érzi jól magát, ahogy az edző és a játékosok is. Annak, hogy újra kezdtük az edzéseket, nagyon örülök és nagyon vártam már. Látható, hogy a kiadott feladatokat elvégezték a játékosok. Sok klub panaszkodott, hogy rossz állapotban tértek vissza a játékosaik. Nálunk más a helyzet, azt mondhatom, hogy jobb állapotban tértek vissza, mint amilyenben a szezon végén voltak, amikor becsúszott az a két vereség. Azt viszont ki kell emelnem, hogy a tavaszt úgy kezdtük, hogy rögtön az első három helyezettel is játszottunk. Ugyanakkor jobb állapotban és motiváltan tértek vissza a játékosok, lehet, hogy jót tett nekik ez a pihenő, bár nagyon hosszú volt. Ha júniusban is így kezdünk és meg tudjuk erősíteni a csapatot, akkor biztosan előre tudunk lépni.

 

Schindler Szabolcs és a játékosai - (Fotó: Hidvégi Dávid)

 

– Milyen lesz 2020/2021-es szezon Előréje?

– A következő szezon biztosan nem ilyen lesz. Sokkal erősebb csapatot szeretnénk építeni, a keretet meg kell erősíteni. Véleményem szerint még négy olyan meghatározó játékos szükséges, akik tudják majd segíteni a fiatalokat. Nagyon fontos az, hogy őket csak úgy lehet beépíteni, ha megvan a csapat gerince, akik mellett könnyebben hozzányúlunk a fiatalokhoz. Bár azt hozzá kell tennem, hogy idén is bátran nyúltam a fiatal kerethez. Uram János 2001-es születésű és kezdő kapus lett. Váradi Ádám a megye 1. osztályú csapatból lett kezdőjátékos. Dávid Zoltán 2002-es, de bajnoki és kupamérkőzésen is játszott.  A csapat egy évvel tapasztaltabb lesz, de van egy-két hiány posztunk, amit mindenképpen meg kell erősítenünk. Ha ezeket sikerül, akkor egy sokkal jobb évnek nézünk elébe.

 

– Milyen célokkal vágnak neki a következő szezonnak?

– Mellébeszélni nem szabad, reális célokat kell megfogalmazni. Idén egy középcsapatot terveztünk. A hatodik és a tizenhetedik hely között 3-4 pont volt a különbség, tehát nagyon kiegyenlített volt a mezőny. Arra kell felkészíteni a játékosokat, hogy ne középcsapatok legyünk, mert megmondom őszintén, hogy nem szeretem a középcsapatokat. Ezért is volt bántó ez az év. Meglátjuk, hogy milyen játékosokat tudunk hozni, de nem középcsapatra készülünk. Egy markáns csapatot szeretnénk tervezni, amellyel idén is készültünk, de sajnos ez teljes egészében nem jött össze. Inkább azt mondom, hogy a jó csapatok ellen nagyon jól szerepeltünk, de a hozzánk hasonló kaliberű csapatokat nem sikerült legyőznünk, mivel rengeteg a tapasztalatlan játékosunk. Ugyanakkor azon vagyunk, hogy a következő évben egy sokkal erősebb csapatot építsünk, amivel szurkolók is elégedettek lesznek.

További programok »

FEL