RUNFEST: 2 km-es és maratoni táv is lesz a futóversenyen

2017. július 9. 13:09 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Július 22-én egy igazi kuriózumnak mondható rendezvény lesz Békéscsabán, egészen pontosan Békéscsaba belvárosában. Vozár Attilával, az esemény főszervezőjével váltott néhány szót Szegedi Zsolt műsorvezető a Kezdőkor stúdiójában.

V.A.: - A RUNFEST BÉKÉSCSABA megnevezésű versenyen nem kevés lehetőség lesz a futóknak teljesíteni. Reggel 6.00-kor kezdődik majd a 12 órás magyar bajnokság, egyben nyílt bajnokság, 12 órakor kezdődik majd a hatórás és a 42 km-es verseny, délután 13 órától a félmaraton, de lesz 10 és 2 kilométeres verseny is.
Sz.Zs.: - Nem nagyon volt még ilyen jellegű rendezvény itt Békéscsabán. Hogyan merült fel a rendezés lehetősége?
V.A.: - Természetesen ennek egy hosszú előkészítő folyamata volt, legalább két éves folyamat, jeleztem már korábban a magyar szövetségnek, hogy meg tudjuk rendezni az eseményt, akár a 100 km-es akár a 12 órás versenyben gondolkodunk. Végül is tavaly decemberben jutottunk el odáig, hogy felajánlották, legyen itt a 12 órás verseny. Nagyon sok segítséget kaptam ezelőtt és azt követően is a várostól és a különböző szponzoroktól, rengetegen biztosítottak afelől, hogy segíteni fogják ezt a nagyszerű rendezvényt. Elkészítettük a holnapot, és beindultak a reklámok a verseny érdekében. Meg is lett az eredménye, jelen pillanatban már több mint 130 nevezőt regisztrálhatunk. Nagyon nagy az érdeklődés külföldről is, Indiából, Törökországból, Marokkóból, Ausztriából, valamint Németországból már biztosan lesznek futók. Tényleg nagy öröm számomra ez a nevezési lista, mert ez azt jelenti, hogy Békéscsaba hírneve igen messze elmegy világszerte. Ezen felbuzdulva Hégely Sándorral egyetemben azon gondolkodunk a jövőt illetően, hogy akár egy 24 órás vagy egy 100 km-es Európa bajnokságot és ide hozzunk.
Sz.Zs.: - Hogyan alakult ki a verseny útvonala, az érdeklődők hol találkozhatnak majd a futókkal?
V.A.: - Valamilyen szinten az én ötletemből származik, miután pályafutásom során nagyon sok ilyen versenyen vettem részt Európa-szerte és majdnem mindegyik ilyen jellegű eseményt a belvárosban rendeztek meg. Így lehet leginkább emberközelivé tenni a versenyt, a szurkolók is sokkal közelebb kerülhetnek, sokkal jobb hangulatot tudnak teremteni ezáltal, de az sem mellékes szempont, hogy a vállalkozókat is sokkal könnyebb bevonni a rendezvény szervezésébe, akár érdekeltté tenni őket. Név nélkül, nagyon sok helyi vállalkozó vesz részt, kapott szerepet, illetve segít. Ne felejtsem el megemlíteni a polgárőröket, illetve a Békéscsabai Atlétikai Club-ot, akik szintén mellettem vannak és nagyon se sokat segítenek.
Többek között Muhari Gábor személye a garancia arra, hogy egészen biztosan lesz kuriózum és érdekesség. Bejelentette ugyanis, hogy mindenképpen megpróbálkozik a 12 órás futás világcsúcsának megdöntésével. Három évvel ezelőtt a hatórás világcsúcsot sikerült megjavítani Gábornak Veszprémben, ráadásul emelkedő terepen. Nagyon jó eredményeket ér el azóta is, és két hónapja csak arra készül, hogy itt Békéscsabán megpróbálja megdönteni a 12 órás futás csúcsát, Illetve a pályák különbözősége miatt a világ legjobb eredményét tudná elérni értelemszerűen…
Nagyon szeretném kérni a város lakóit, jöjjenek minél többen buzdítani a versenyzőket. A főtéren lesz a verseny rajtja, és a belvárosi bevásárlóközpontig tart a pálya, a kerékpárúton fognak futni tulajdonképpen a versenyzők. Oda-vissza fognak körözni, 1830 méter hosszú egy "kör".
Sz.Zs.: - Az redményről menet közben fogunk tudni értesülni?
V.A.: - Természetesen a facebook oldalunkon is élőben fogjuk közvetíteni a versenyt, a RUNFEST.HU oldalon, de mindenféleképpen gondolunk a versenyzőkre és a nézőközönségre is, óránként látni fogják kivetítőkön az állást, hogy ki a hanyadik km-nél jár. Látni fogjuk például azt is, hogy a részidő világcsúcson belül van vagy kívül, illetve hogy mennyire kell szurkolnunk a versenyzőnek, versenyzőknek.
- Sz.Zs.: - A verseny ideje alatt teljesen le lesz zárva a belváros?
- V.A.: - igen, nagyon jó hogy erről beszélünk. Lesznek azért átjárási lehetőségek, de mindenféleképpen nagyon szeretném kérni a Békéscsabai lakosok segítségét, hogy legyenek türelmesek. Előfordulhat, hogy a polgárőrök sípolni fognak, és ez nem az adott járókelő ellen fog szólni, hanem annak hogy bizony, hogy ott éppen verseny zajlik. Déltől teljes mértékben le lesz zárva a kerékpárút, de szerencsére a belvárosban van egy másik vonal, amelyet majd használhatnak a kerékpárosok. Toleranciát kérnék szépen tehát azon a napon, de úgy gondolom megéri, miután ez az esemény messze viheti újra Békéscsaba hírnevét.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL