Rövid időn belül rövidül a látásunk

2050-re a föld népességének 50% lehet rövidlátó. 

Amennyiben a mostani trendek folytatódnak, akkor három évtized múlva a föld lakosságának fele rövidlátó lehet, egyötödüknek a megvakulásra is nagyobb lesz az esélye – ezt állapította meg egy nemzetközi tanulmány (aaojournal.org)

A mostani tanulmányban olyan korábbi tanulmányokat vizsgáltak – szám szerint 145-öt-, amelyek e kérdés köré épültek. A 2,1 millió fős mintára alapuló vizsgálat eredményeképpen kiderült, hogy 2000-ben 1406 millió embert diagnosztizáltak rövidlátóként. Ez a szám a föld lakosságának 22.9 %-át jelöli. 163 milliónak pedig nagyon erős rövidlátása volt. Az Ophthalmology című szaklapban megjelent tanulmányukban a kutatók azt állapították meg, hogy: „2050-re 4758 millió ember lesz rövidlátó, 938 millió pedig erősen rövidlátó.”

A probléma hátterében az életmód- és viselkedésváltozások állnak. Pontosan még nem sikerült megtudni, hogy milyen biológiai folyamat áll a háttérben, de az biztos, hogy sokkal több időt töltünk bent, mint valaha az emberi történelemben. Kevés időt töltünk a szabadban. A kutatók azt is valószínűnek tartják, hogy nem a képernyő előtt eltöltött idő növekedése a kiváltó ok, mert a probléma már az okostelefonok megjelenése előtt elkezdett növekedni. Az adatókból azonban kitűnik, hogy ha a gyerek csak naponta pár órával többet van kint, már jobbak az esélyei.

Megosztás: