Drágultak az élelmiszerek

2020. július 13. 09:31 | behir

Tavaly júniushoz képest majdnem 90 százalékot drágult az alma kilója, de a citrom és a narancs is közel másfélszer annyiba kerül, mint korábban. A felvágottaknál "csak" 20 százalékos az áremelkedés.

Júniusban egy kilogramm almáért 546 forintot kellett fizetni átlagosan, ami idén 58, tavaly júniushoz képest pedig 89 százalékos drágulást jelent. Csak májushoz képest tíz százalékkal került többe az alma átlagosan - kezdi árösszefoglalóját az Agroforum.

Nemcsak az alma ára lőtt ki tavaly óta: a citrom 45, a narancs 43 százalékkal kerül többe, a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatója alapján. Egy kilogramm citrom 1030, a narancs 667 forintba kerül.

Nem mindennek az ára emelkedett: a vöröshagyma ára egy év alatt 23 százalékot zuhant, igaz idén január óta itt is 22 százalékos a plusz.

A hústermékek közül a népszerű olasz felvágott 27 százalékkal, a párizsi 24, a rövidkaraj 19,4 százalékkal drágult. Rossz hír, hogy a KSH által vizsgált húskészítmények közül semminek nem csökkent az ára. Legkevésbé, 2,3 százalékkal a bontott csirke, 2,8 százalékkal a csirkemellfilé, illetve 7 százalékkal a csirkecomb drágult.

Az idei szélsőséges időjárási ciklusok - késő tavaszi fagyok, áprilisi aszály, kora nyári viharok - miatt az idén kifejezetten rossz lesz a hazai gyümölcstermés. Ahogy azt korábban megírtuk, van olyan termény, amelynél a termés 80 százaléka elpusztult, ez pedig a fogyasztói árakat is az egekbe viheti, amit az alma árának kilövése már jelez.

Forrás: napi.hu

 

További programok »

FEL