Rendhagyó történelemóra a folklór szemüvegén keresztül

2022. október 11. 17:16 | Csiffáry Zsuzsanna

Kedden délután kezdődött el a Rendhagyó történelemóra a Balassi Bálint Magyar Művészetek Házában. Az eseményre diákokat hívtak meg elsősorban, de bárki beülhetett, aki ellátogatott az intézménybe. Az eseményt ősszel nyolcszor adják elő, ám a programsorozat folytatódik.

A Viharsarok Táncszínház Rendhagyó történelemóra című darabját ezúttal Békéscsaba 4 általános-, valamint 3 középiskolájának tanulói tekinthetik meg 2022. október 10-13. között a Balassi Bálint Táncművészetek Házában, minden nap 10 és 13 órai kezdettel. A műsorban az 1100 éves magyarság történetét dolgozta fel a társulat.

Az előadásban megjelennek a középkori körtáncok éppúgy, mint a bajvívás gyakorlására használt fegyver és ügyességi táncok. A reneszánsz korból vonulós, szerelmi páros táncok jelennek meg. Látható lesz a virtuóz legényesek kalotaszegi magyar és méhkeréki román változatai. A barokk stílus díszített, pompás táncpéldáját követően a reformkor újdonsága a verbunk és csárdás szintén színpadra kerül. A Rendhagyó történelemóra látványos animációk segítségével repít vissza történelmünk korábbi évszázadaiba.

– Tíz Békés megyei és tíz békéscsabai iskolának tudjuk előadni ezt a rendhagyó történelemórát. Ezt itt adjuk le nyolcszor, de december 5-én lesz még kettő, és utána pedig tízet a megye további településeire viszünk el. Ki kell emelnem, hogy a közönség szervezésében nagy segítségünkre van a tankerület, hiszen nekik köszönhetően szervezetten érkeznek az iskolai csapatok – tájékoztatott Mlinár Pál, a Viharsarok Táncszínház ügyvezető igazgatója. 

Remélik, hogy a diákoknak kellemes élményként fog szolgálni a Rendhagyó történelem óra, melyet Ifj. Mlinár Pál művészeti vezető narrál. 

Ifj. Mlinár Pál úgy fogalmazott, hogy a néptánc képes kiemelni az embereket a hétköznapokból.

Ifj. Mlinár Pál úgy fogalmazott, hogy a néptánc képes kiemelni az embereket a hétköznapokból.

– Rendhagyósága abban rejlik, hogy bár a magyar történelmet vesszük át Szent István koronázásától egészen napjainkig, de mást helyezünk a fókuszba: azt, hogy a különböző korokban hogyan öltözködtek, milyen zenét hallgattak, és legfőképpen azt, hogy miket táncoltak. Itt a Kárpát-medencében nagyon szerencsések vagyunk, mert óriási néptánckincsünk van. Van olyan táncunk, amely több mint ezer évvel ezelőtt született – fogalmazott Ifj. Mlinár Pál. 

A művészeti vezető a néptánc sokoldalúságára is felhívta a figyelmet.

– A néptánc alapvetően egy szórakozási forma. Amennyiben a néptáncot felhasználjuk és színpadra emeljük, akkor már másfajta erővé, jellemfejlődési elősegítőjévé válik, hiszen általa egy-egy színházi darabban átlényegül a történet mondanivalója is – tette hozzá. 

A rendezvény megvalósítását a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.

 

További programok »

FEL