Igazi kuriózum: eltáncolják A szőke ciklont!

2023. november 16. 18:52 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Rejtő Jenő: A szőke ciklon című regénye nyomán különleges előadást visz színpadra a Viharsarok Táncszínház, amelyet november 20-tól játszik a Békéscsabai Jókai Színház.

Az 1930-as évekbe repít vissza minket Rejtő Jenő eltáncolt regénye, A szőke ciklon: abba a korba, amikor tweed-zakós, derby-kalapos üzletemberek, zsebórás úriemberek és csinos, selyem ruhás hölgyek charlestont és swinget táncolnak a füstös lokálokban. 

A történet szerint a főszereplő Miss Evelyn Weston, az egykori bűnöző egyetlen látogatója kapna egy Buddha szobrot, ami azonban eltűnik. A szobor belseje egy 1 millió font sterling értékű, tökéletes, csillogó gyémántot rejt. A táncszínházi Rejtő-ötlet ifj. Mlinár Pál fejéből pattant ki.

– Nagy fába vágtuk a fejszénket, hiszen ezt a történetet megpróbáljuk táncban elmondani! A történet bonyolultsága miatt a tánc nem mindenre alkalmas, ezért van egy segítségünk, egy narrátor, maga Rejtő Jenő, aki végigvezet minket a darab folyamán. A jelenetek nagy részét azt tánccal meséljük el, igyekszünk a különleges karaktereket, amiket Rejtő megalkotott tánc formájában a közönség elé tárni – emelte ki ifj. Mlinár Pál, a Viharsarok Táncszínház művészeti vezetője.

A főszereplő Miss Evelyn Weston egy visszafogott, fiatal műfordító, aki elindul felkutatni a vagyont érő drágakövet.

– Evelyn szembe száll az ellenségével, és meri azt vállalni, hogy ő márpedig képes arra, hogy bármit elérjen. Például a nőiességet még jobban megélni azáltal, hogy képes a csábításra annak érdekében, hogy megszerezze azt, ami neki kell – mondta el a főszereplőt alakító Fazekas Döníz, a Viharsarok Táncszínház táncosa.

A gyémánt keresése közben a fél világot, igazi egzotikus helyeket látogatnak meg a darab szereplői, akik a nézőket is magukkal viszik erre az izgalmas, élménydús, táncokkal teli utazásra.

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL