Rekordszámú túzok él Dévaványa térségében

2019. január 16. 13:21 | behir

Az elmúlt héten lezajlott a téli túzokszámlálás, melynek során a szakemberek összesen 616 túzokot regisztráltak a Körös-Maros Nemzeti Park területén. Ez a hazai állomány több mint 40 százaléka.

A nemzeti park honlapján olvasható hír szerint mivel télen a madarak nagyobb csapatokba verődnek, így a számlálás is könnyebb, mint tavasszal, amikor már szétszóródnak a dürgőhelyek környékén. A legnagyobb Békés megyei populációnak számító dévaványai térségben minden eddiginél több, összesen 593 túzok tartózkodik. Kiderült, hogy nemcsak a megyében, de az országban is ez a legnagyobb állomány. A magyarországi példányok összlétszáma 1431, melynek tehát több mint 40 százaléka Dévaványa térségében található.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a második jelentős állományt magába foglaló Csanádi puszták térségében 23 példányt találtak, míg a Kis-Sárréten ezúttal nem sikerült telelő egyedeket találni, mivel ez az állomány jelenleg Nagyszalonta térségében, a Partiumban igyekszik átvészelni a hideg időszakot. Itt 26, míg Szerbiában (Mokrin térségében) 6 túzok tölti a telet.

Ezek is érdekelhetik

FEL