Sikeres túzoknevelés Dévaványán: a fiókák készen állnak a szabad életre

2020. szeptember 6. 07:35 | behir

Tizenegy, mentett tojásból keltetett túzokfióka nevelkedett fel sikeresen az idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. A fiatal madarak készen állnak arra, hogy csatlakozzanak vadon élő fajtársaikhoz – írja a nemzeti park hivatalos honlapja.

Idén az Állomáson kikelt valamennyi fióka életben maradt, egyetlen elhullás sem volt. A fiatal madarak különböző korúak, az idősebb és népesebb csapatot – kilenc fiókát –, a szakemberek már július közepén kivitték a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterületre. A napokban csatlakozott hozzájuk a sarjúfészekből származó két további fióka is.

A park munkatársai a biztosították mintaterületen nappali és az éjszakai őrzést, utóbbit azonban mostanra már megszüntették. A cél ugyanis az, hogy a nevelt túzokok megtanuljanak beilleszkedni a vad túzokcsapatokba. Jó úton haladnak, már az éjszakákat sem töltik az őrzésre szolgáló kis ház mellett, hanem távolabbi helyekre mennek. Reggelente látni lehet, ahogyan több száz méteres köröket írnak le a levegőben, amikor visszatérnek. Mostanra már megtanultak önállóan táplálkozni.

Fontos, hogy a fiatal madarak sokat repüljenek, s ezzel erősítsék mellizmaikat. Most még nagyon kötődnek az emberhez, de a szakmemberek ezt a köteléket igyekznek fokozatosan megszüntetni. Ha az emberi jelenlét megszűnik a Túzokvédelmi Mintaterületen, akkor a vad túzokok bátrabban bejönnek majd ide, és a fiatal emberek által nevelt madarak gond nélkül be tudnak illeszkedni közéjük.

A fiókák közül tízet már elláttak jelölőgyűrűkkel. A bal lábukra a szokásos ornitológiai gyűrű, jobb lábukra pedig színes jelölőkódos gyűrű került. A tizenegyedik madár is hamarosan megkapja a jelöléseket. Két túzokot – egy kakast és egy tojót – műholdas jeladókkal is elláttak. A jelölt madarak később fontos információkat nyújtanak majd a kutatók számára. Már láttak olyan túzokot is, amelyet nyolc évvel ezelőtt jelöltek meg színes gyűrűkkel ugyanitt, Dévaványán.

Az 1978-ban megnyitott Túzokvédelmi Állomáson évről-évre sikeresen zajlik a mentett túzoktojások keltetése, a fiókák nevelése és repatriációja. Mindez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park címermadarainak állománya fennmaradjon és gyarapodjon.

 

Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu

További programok »

Itthon

Diáksport napon mérték össze erejüket a Vízműben a sulisok

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai Mór Kollégiuma szervezett diáksport napot csütörtökön délután. A délután 15 órakor kezdődő versenyen részt vesznek a BSZC-hez tartozó összes kollégium versenyző diákjai, akik öt számban, köztük lövészetben, dartsban, tollaslabdában és szkanderben mérték össze erejüket. 
2022. szeptember 29. 16:40
FEL