Rekordszámú, hatszáz nevező jótékonykodott a Fuss és Segíts futóversenyen

2023. október 8. 15:59 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Egyetem immáron harmadik alkalommal, közösen rendezett jótékonysági futóversenyt Békéscsabán. A verseny nevezési díjaiból és a helyszínen gyűjtött adományokból a Békés vármegyei nagycsaládos egyesületek működését, valamint az ÁGOTA Alapítvány állami gondoskodásban élő gyermekekért végzett munkáját támogatják.

A jótékonysági futóverseny célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, a sport közösségépítő erejére, az összefogás és a jótékonykodás fontosságára. 

Három évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy kilépünk a megszokott keretek közül és úgynevezett társadalomszervező funkciót, szerepet is felvállal a kormányhivatal. Ennek első lépése volt a “Közös érték az egészség program”, azt követően különböző munkacsoportokat alakítottunk, a “Főzz és segíts!” rendezvényünk is ezt szolgálta. Majd úgy gondoltuk, hogy a futás olyan népszerű sport Békés vármegyében is, hogy lesz elegendő futó arra, hogy tudjunk támogatni hátrányos helyzetű gyerekeket, családokat. Éppen ezért a kedvezményezett az Ágota Alapítvány és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Be is jelenthetem a verseny elején azt, hogy győztünk abban az értelemben hogy ennyi futó egyszerre még nem állt rajthoz, hiszen több mint 600-an futottak vasárnap – mondta el a behir.hu-nak dr. Takács Árpád

A Békés Vármegyei Kormányhivatal főispánja kiemelte: nemzetközivé vált ez a rendezvény, hiszen vannak "virtuális futók", akik – ugyanott futnak, ahol élnek – Németországban és Olaszországban csatlakoztak a békési versenyzőkhöz és velük egy időben teljesítik a távot, amelyre beneveztek. A korosztályok is megmutatják a rendezvény népszerűségét, mivel egy éves és egy hónapos kislány a legfiatalabb futó, a legidősebb pedig 69 – tette hozzá a főispán.

 

Galéria

 

A verseny nevezési díjaiból és a versenyen gyűjtött adományokból a Békés vármegyei nagycsaládos egyesületek működését, valamint ÁGOTA® Alapítvány - Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány - kiemelten közhasznú, nonprofit szervezett állami gondoskodásban élő gyermekekért végzett munkáját támogatják a szervezők.

Kiváltképp fontos kiemelni ebben a világban azt, hogy vannak olyan emberek, akik nemcsak figyelemre méltatják ezeknek a gyerekeknek a sorsát, hanem  tesznek is érte. Ennek a tevőlegességnek vagyunk ma itt a tanúja akkor, amikor futnak és erőfeszítést tesznek ezekért a gyerekeket. Ennél méltóbb módon nem igazán lehet felhívni a figyelmet – hangsúlyozta Kothencz János. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója hozzátette: a jótékonysági futóverseny bevételét a nevelőszülői hálózatukban, valamint  gyermek- és lakásotthonokban élő gyermekek tábori étkeztetésére fordítja az alapítvány.

– A Gál Ferenc Egyetem mindenhol igyekszik jelen lenni a Szeged-Csanádi Egyházmegyében és ebbe Békés vármegye is teljes egészében beletartozik, ahol valami közösségépítő, értékteremtő, az emberi értékeknek a fontosságát, annak a támogatását elősegítő megmozdulás van. Ennek egy gyönyörű példája a most már a harmadik alkalommal megrendezett békéscsabai jótékonysági futóverseny – hangsúlyozta Prof. Dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora.

A  rendezvény fővédnöke Storcz Botond volt, aki jelenleg a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség Sprintbizottságának tagja. A háromszoros olimpiai bajnok, valamint négyszeres Európa- és világbajnok kajakozó nyitotta meg a rendezvényt.

A “Fuss és Segíts!” jótékonysági futóverseny 1-es örök rajtszámát vehette át Recskiné Bunzel Lívia, aki számos helyi futó- és triatlon verseny, jótékonysági sportrendezvény, többek között a “Fuss és Segíts! jótékonysági futóverseny szervezője, tizenötszörös Ironman. A rendezvény támogatásáért elismerő oklevelet Zahorán János ultrafutónak adták át. 

 

Galéria

 

Azon Békés vármegyei ultrafutókat is elismerték, akik a 246 km-es ultramaratoni futóversenyt, a Spartathlont teljesítették Athén és Spárta között Görögországban. Így tiszteletbeli, 246-os rajt számot vehetett át Zétényi Szvetlána, valamint Simon György ultrafutó.

A hatszáz nevező közül csaknem 200 gyermek teljesítette a korosztályának megfelelő távot. A legkisebbek 200 métert, míg a nagyobbak akár egy kilométert is lefuthattak vasárnap délelőtt.

 

Galéria

 

A főként felnőttekből álló mezőny három, hat és tizenkét kilométeres távon nevezhetett, valamint 4x3 kilométeres váltóban is megmérethették magukat. Ide kattintva olvashatják a “Fuss és Segíts!” jótékonysági futóverseny részletes eredményét. Minden résztvevő rajtcsomagot, egyedi befutóérmet kapott.

A kezdeményezéshez a Békéscsabai Médiacentrum is csatlakozott hét felnőtt és két gyermek nevezővel, akik mindannyian teljesítették távjaikat, sőt, Papp Ádám Sándor kollégánk a hat kilométeres távon korosztályában a második helyezést érte el.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL