Reggelivel kínálták a kerékpárosokat Békéscsabán

2021. szeptember 22. 10:20 | Papp Ádám Sándor

Két helyszínen, bringás reggelivel kedveskedtek a kerékpárral közlekedő békéscsabaiaknak szerdán. Az autómentes napon a Szent István téren, valamint az ország legforgalmasabb kerékpáros vonalán, az Andrássy úton várták finom falatokkal a bicikliseket.

Szerdán reggel fél 7-től egy órán keresztül mintegy 300 adag reggelivel készültek az esemény szervezői a kerékpárral közlekedő békéscsabaiaknak. A fiatalok közül többen biciklivel járnak óvodába vagy iskolába szüleikkel, de a munkahelyre való eljutáshoz is sokan használják a kétkerekűt. A szépkorúak körében is közkedvelt közlekedési forma a kerékpározás.

– Sokkal jobb a közérzetem egész nap, ha reggel kerékpározok. Kocsit vezetek 40 éve, azzal is járok, de kerékpárral reggel általában kenyérért, piacra és unokának kakaóscsigáért járok  – mondta a behir.hu kérdésére Szaszák Mihályné.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Az autómentes naphoz tartozó bringás reggeli Andrássy úti osztását a Fenntartható Térségért Alapítvány szervezte. Gyebnár Péter elnök szerint fontos, hogy a mai világban népszerűsítsék a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést, főleg az Európai Mobilitás Hetén.

– Egyrészt a környezetünk védelme miatt, a levegőnek és összességében a klímának sokkal kedvezőbb ha kerékpárral, gyalogosan vagy tömegközlekedéssel közlekedünk. Másrészt a kerékpárral közlekedők fizikai állapotának jót tesz az, hogy mindennap átmozgatják az izmokat, izületeket és a vérkeringés is felfrissül  – emelte ki.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Békéscsaba polgármestere elmondta: a városban az elmúlt években megnőtt az autók száma, valamint azok használata. Szarvas Péter kiemelte: a környezet és a levegő minőség megóvásának egyik eleme a gépjármű használat csökkentése, ez az autómentes nap üzenete.

– Békéscsaba önkormányzata sokat tesz azért, hogy a kerékpárosok jól érezzék magukat a városban. Az elmúlt négy évben több, mint 10 kilométer kerékpárutat építettünk kormányzati, saját, illetve európai uniós forrásból. Békéscsaba ezáltal is az ország leginkább kerékpáros városa. Rendszeresen indulunk olyan pályázaton, amelynek címe a "kerékpárosbarát település", mindig elismerésben részesítik a csabai kerékpározókat és az önkormányzatot, hogy jó az együttműködés. A mai autómentes nap alkalmából az önkormányzat nyert 2 millió forintot figyelemfelhívó rendezvények megtartására és a civil szervezetek bevonásával úgy gondolom, hogy színes és érdekes rendezvényeket tartunk. Bízom abban, hogy az autómentes nap üzenete a legtöbb helyre eljut és valóban az fog történni a jövőben, hogy mérlegelnek a csabaiak és amikor csak tehetik mellőzik a gépjármű használatot – taglalta a városvezető.

Az autómentes nap békéscsabai programja 18 órától a Critical Mass Bringás felvonulással zárul. A Szent István térről induló felvonulás résztvevői mintegy 4,6 kilométert tesznek meg, a tradíció szerint az akció bringaemeléssel zárul.

További programok »

FEL