Kerékpárosbarát elismerést kapott a jaminai kertvárosi iskola

2020. október 20. 11:03 | Papp Ádám Sándor

Az Erzsébethelyi Általános Iskola Rózsa utcai intézményébe járó 238 diák mintegy 80 százaléka közlekedett kerékpárral az idei Autómentes Napon, amellyel az intézmény elnyerte az önkormányzat által meghirdetett elismerést. A jaminai, kertvárosi iskola intézményvezetője hétfőn délután vette át a kerékpárosbarát címet Szarvas Péter polgármestertől.

A békéscsabai önkormányzat évek óta nagy hangsúlyt fektet a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére és az azzal kapcsolatos szemléletformálásra – kezdte a sajtótájékoztatót Szarvas Péter. A település polgármestere elmondta, hogy a szemléletformálás jegyében úgy döntöttek, az idei évtől az iskolákat is bevonják programba, amelynek részeként a diákok figyelmét felhívják a kerékpározásra, ezért meghirdették a Kerékpárosbarát Iskola címet.

– Nagy örömünkre szolgált, hogy több általános iskola is jelezte részvételi szándékát a programban. A 2020-as évben az Autómentes Napon az iskola diáklétszámához viszonyítva a legnagyobb arányban kerékpárral érkezett gyermekek száma alapján választottuk ki az év Kerékpárosbarát Iskoláját. Gratulálok az Erzsébethelyi Általános Iskola Rózsa utcai intézményének, ahol a mintegy 240 diák 80 százaléka használta a kerékpárt a szeptemberi Autómentes Napon, ezzel az intézmény elnyerte a kitüntetést – emelte ki Szarvas Péter. 

Hozzátette, hogy Békéscsaba országos szinten is előkelő helyen van a kerékpározók számát tekintve, illetve a város hosszú évek óta elnyeri a Kerékpárosbarát Település címet. Éppen ezért igyekeznek fejleszteni a kerékpáros infrastruktúrát, valamint a biciklizők biztonságát fokozni. A városvezető kitért arra is, hogy a megfelelő alapismeretek megszerzése érdekében az önkormányzat három KRESZ-parkot üzemeltet a fiatalok számára Jaminában, a Penza-lakótelepen és a Manóvár óvodánál. Szarvas Péter felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy főként az idősek biztonsága érdekében ne kerékpározzanak a járdán, hiszen hamar bekövetkezhet a baj.

A polgármester az eseményen Petri Hajnalka intézményvezetőnek adta át az önkormányzat ajándékát: 6 darab KRESZ-társasjátékot, 110 darab fényvisszaverő karszalagot, illetve 40 darab kerékpáros kulacsot, amelyet a fiatalok használhatnak majd.

Az intézményvezető a behir.hu kérdésére elárulta, hogy kertvárosi iskolaként nem meglepő, hogy rengeteg gyermek kerékpárral érkezik és távozik nap, mint nap. Kiemelte, hogy fontosnak tartják az egészséges életre való felkészítést és nevelést. Petri Hajnalka bízik abban, hogy a jövőben bővíteni tudják kerékpártárolóik számát, hiszen a biciklik elhelyezése problémát okoz számukra.

További programok »

Itthon

Hétvégén többfelé kell esőre, zárporra, zivatarra számítani

Pénteken még száraz, meleg idő várható, de hétvégén már többfelé várható eső, zárpor, zivatar és erős szél. A hőmérséklet a tartósabban csapadékos tájakon jelentősen visszaesik, de keleten, délkeleten még marad a nyáriasan meleg, 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
19:04
FEL