Kiosztották a Kerékpárosbarát Iskola elismeréseket Békéscsabán

2022. október 13. 19:10 | Vincze Attila

Idén is kiosztotta a békéscsabai önkormányzat a Kerékpárosbarát Iskoláknak járó elismeréseket. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is az autómentes napon legtöbben biciklivel érkező diákok száma alapján rangsorolták az intézményeket.

Békéscsaba önkormányzata évek óta nagy hangsúlyt fektet a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére és az ezzel kapcsolatos szemléletformálásra. A városháza Mokos termében tartott díjátadón Szarvas Péter polgármester kiemelte, hogy Békéscsaba kerékpáros város, az országos átlaghoz képest többen pattannak nyeregbe a településen és a fiatalokra különösképp jellemző ez a megállapítás. Mint mondta, 2020-ban írta ki először a város a Kerékpárosbarát Iskola pályázatot, idén tehát már harmadjára díjazták azokat az oktatási intézményeket, ahol kiemelkedően sokan használják a kerékpárt.

– A kezdeményezés célja, hogy az önkormányzat felhívja a figyelmet arra, hogy milyen előnyei vannak annak, hogyha a diákok kerékpárral járnak iskolába, nem pedig a szülők viszik el például őket autóval. Idén 10 általános iskola vett részt a felhívás alapján ebben a versenyben, 3200 diákból mintegy 1700 tanuló ment átlagosan ezen a napon kerékpárral iskolába, ez 47 százalékos aránynak felel meg – hangsúlyozta Szarvas Péter.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is az autómentes napon az iskola diáklétszámához viszonyítva a legnagyobb arányban kerékpárral érkezett gyermekek száma alapján díjazták a résztvevő iskolákat. Idén a harmadik helyezett a Lencsési Általános Iskola lett 69 százalékkal, második helyen az Erzsébethelyi Általános Iskola Rózsa utcai tagintézménye végzett 72 százalékos részvétellel, míg a legjobbnak járó díjat a Gerlai Általános Iskola kapta 76 százalákos részaránnyal. 

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
15:11
FEL