Bringás reggeli: Békéscsaba is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez

2019. szeptember 16. 15:07 | behir.hu

Európa szerte szeptember 16-a és 22-e között rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelyhez Békéscsaba is csatlakozott. Ennek részeként hétfőn reggelivel lepték meg azokat, akik a Korzó téren keresztül kerékpárral vagy gyalog siettek iskolába, munkába.

A mobilitási hét célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon. 2018-ban már több mint 260 település, köztük Békéscsaba is részt vett a programokban, amelyekkel Magyarország, közel ötven ország versenyében, a harmadik helyen végzett.

Mint azt Gyebnár Péter, a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke elmondta, Békéscsabán a hétfői bringás reggelin is arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ebben a városban milyen jó alternatíva is a közlekedésre a kerékpár. Megjegyezte azt is, hogy a kerékpárosoknak is fontos lenne a KRESZ ismerete, hogy az alapvető szabályokat kétkeréken is mindenki betartsa.

 

 

Szarvas Péter polgármester kiemelte, a mobilitási hét és az automentes nap üzenete egyértelmű: arra hívják fel a figyelmet, hogy legalább ezekben a napokban mellőzzük a károsanyag-kibocsátó gépjárműveket, és a közlekedés egészségesebb módját válasszuk, gyalogoljunk, biciklizzünk vagy vegyük igénybe a tömegközlekedést.

 

 

- Békéscsaba a légszennyezési mutatók alapján jó helyen áll a magyarországi városok rangsorában, tehát mindenki nyugodtan közlekedhet a városban kerékpárral vagy gyalog. Kerékpáros város vagyunk, és a szemléletformálásnak köszönhetően ma talán még a korábbiaknál is többen választják a biciklit, részben a környezetvédelem, részben a mozgás miatt - hangsúlyozta Szarvas Péter, hozzátéve, hogy az önkormányzat az elmúlt öt évben jelentősen bővítette a kerékpárút-hálózatot, annak hossza 51 kilométerről mára több mint 70 kilométerre bővült, és még csak ezután jön a Wenckheim kerékpárút építése. 

A mobilitási hét zárásaként Békéscsaba önkormányzata az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával szeptember 22-én tartja az autómentes napot, amelyenk részletes programja idekattintva tekinthető meg.

 

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL