Autómentes nap Békéscsabán

2020. szeptember 22. 16:39 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítik minden évben az Európai Mobilitás Héten, amelynek kiemelt napja szeptember 22-e, az autómentes nap. A csabai önkormányzat kedden bringás reggelivel köszönte meg a kerékpárosoknak azt, hogy nem ültek autóba. A városi rendezvényekhez helyi iskolák és óvodák is csatlakoztak. A Kölcsey utcai óvodások kerékpáros felvonulással hívták fel a figyelmet a környezetbarát közlekedésre.

Kellemes meglepetésben volt része azoknak a kerékpárosoknak, akiket a Korzó tér felé vitt az útjuk kedden reggel. Több éves hagyomány Békéscsabán, hogy a helyi önkormányzat a Fenntartható Térségért Alapítvánnyal együttműködve szervezi meg minden évben a mobilitás hetét és azon belül az autómentes napot. Idén 250 reggelit osztottak szét a Fenntartható Térség Alapítvány tagjai.

– Idén egy kakaós csiga, egy gyümölcslé és egy müzli szelet van a csomagban azért, hogy egy kicsit tudják pótolni az energiát a bringások. Ezzel is próbáljuk motiválni őket – bár itt Békéscsabán nem nagyon kell, de azért egy kis jelképes ajándékkal jelezzük nekik: köszönjük, hogy kerékpárral közlekednek. Egyébként általában nem csak ezen a napom használják a bringát, hanem egész évben – mondta el Gyebnár Péter, a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke.

Idén a pandémia miatt egynapos lett az általában egyhetes programsorozat, de a legfontosabb elemeket megtartották, így a bringás reggelit is.

Az eseményre Békéscsaba polgármestere is kerékpárral érkezett. Szarvas Péter kiemelte: fontos, hogy a helyi civil szervezetekkel együttműködve felhívják a figyelmet a környezetvédelemre és az egészséges életmódra, amelyhez hozzájárulhat a kerékpározás is.

– Egy 60 ezres városban, mint Békéscsaba, az azért illúzió, hogy ne közlekedjenek gépjárművek, hiszen munkába, iskolába, szórakozni járnak az emberek. De mégis fontos üzenete van az autómentes napnak. Ez arról szól, hogy amikor csak tehetjük,  hagyjuk otthon az autót, gyalog, vagy tömegközlekedési-járművel, vagy kerékpárral menjünk el az úticélunkhoz – hangsúlyozta Szarvas Péter.

A városi programokhoz csatlakoztak a békéscsabai intézmények, így például a Kölcsey utcai óvoda is. A program célja az volt, hogy „Zöld óvodaként” jó példát mutassanak a szülőknek és Békéscsaba lakosságának a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására. Rendőrmotoros biztosítással indult útnak a Kölcsey utcai óvodába járó csaknem 100 kisgyerek. Ki-ki a saját környezetbarát járművét használta.

– „Zöld óvodaként" kiemelt célunk a környezetvédelemmel és az egészséges életmóddal kapcsolatos nevelés, és az ezek köré épülő egész éves programunk, hiszen rendszeresen próbálunk ennek jegyében eseményeket szervezni. Reggel mindenki a saját kis járgányával, futóbiciklijével, rollerével kerékpárjával érkezett, majd azzal vett részt a felvonuláson – mondta el Pribelszki Péterné, a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda intézményvezetője.

Az óvoda dolgozói rollerekkel kísérték a gyerekeket. Az intézmény kiemelt feladatának tekinti a biztonságos közlekedésre nevelést is a hatékony balesetmegelőzés érdekében. Az óvodások a rendőri felvezetéssel a Kölcsey – Révay – Tessedik – Wesselényi és Kölcsey utca útvonalat tették meg. A tervek szerint jövőre újra megrendezik az eseményt, de akkor már lehet, hogy kétszer teszik meg a távot, mivel a gyerekek annyira élvezték a kerékpáros felvonulást.

 

Galéria

További programok »

FEL