Bringázásért járt a briós

2023. szeptember 19. 12:31 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békéscsaba önkormányzata a HUMDA támogatásával szervezte meg kedden a bringás reggelit. A hagyományokhoz híven az esemény az Európai Mobilitás Hét programjaihoz kapcsolódott. A fenntartható közlekedés és a környezetvédelem ösztönzése érdekében ilyenkor egy-egy reggeli csomagot kapnak a kerékpárral közlekedők Békéscsabán is.

Az Európai Mobilitási Hét arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy amikor csak tehetjük mellőzzük a gépjármű használatát. Idén négy helyszínen, a Korzó téren és a Szent István téren, valamint a Lencsési úton a körgátnál és a Jaminai híd lábánál kínáltak bringás reggelit Békéscsabán. Egy kis gyümölcslé, alma, briós és müzliszelet lapult a reggeli csomagban, amellyel megköszönték a kerékpárosoknak és rollereseknek, hogy kevésbé szennyezik a levegőt. 

– Tudjuk jól hogy mi az előnye ennek: tisztább tud maradni a környezetünk, kevésbé szennyezzük a levegőt, ha mellőzzük a saját gépjárművet. Békéscsaba kerékpáros város ez minden reggel, napközben, délután, estefelé jól látszik. Ha nem is kétszeres ilyenkor a mobilitás hetében a kerékpározási átlag Csabán – mint az országos átlag – de másfélszeres biztos – emelte ki Békéscsaba polgármestere. Szarvas Péter, aki idén is kerékpárral érkezett a rendezvényre. Hozzátette: a domborzati viszonyok a városban kedvezőek a kerékpározáshoz, és az elmúlt öt évben több 10 kilométerrel bővítették a kerékpárút-hálózatot.

A polgármester továbbá hangsúlyozta, hogy a kerékpárutak biztonságosabbá tették a közlekedést a városban, de a balesetek elkerüléséhez szükség van a kerékpárosok körültekintő és szabálykövető közlekedésére is. 

A bringás reggeli egy olyan programsorozat része, amely az autómentes nappal folytatódik, amikor a főtéren lesznek még hagyományos programok, például a kerékpáremelés és egy nagy kerékpáros jamboree – fogalmazott Szarvas Péter.

A polgármester mindenkit arra biztat Békéscsabán, hogy amikor csak teheti, használjon kerékpárt, vagy elektromos rollert. Hozzátette: nagyon sok saját rollerrel közlekedő van a fiatal korosztályban, de a várakozáson felül népszerű lett a bérelhető elektromos rollerrendszer is a városban. Mint mondta: ezt nem is bánja, de nagyon figyelmesen kell közlekedni hogy elkerüljük a koccanásokat és a baleseteket.

Galéria

További programok »

FEL