„Re: formációs” vetélkedő az M5-ön - Csabai csapatért is lehet szorítani

2017. szeptember 30. 12:16 | behir

Október elsején, 14.05-kor adja a „Re: formáció – Megújuló világ” című protestáns műveltségi és vallástörténeti vetélkedő középiskolai döntőjét az M5. A vetélkedő felvételei szeptember 29-én, pénteken zajlottak a közmédia stúdiójában. A döntős csapatok mögött kemény munka és hosszú út áll: az iskolai és régiós fordulók után ezúttal televíziós kamerák előtt kellett számot adniuk tudásukról. A fináléba jutott a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium csapata is.

A vetélkedő célja, hogy a tanulók ismereteket szerezzenek azokról a művészeti- és tudományterületekről, amelyekben a reformáció és annak hatása új értékeket teremtett, valamint az, hogy felfedezzék a reformáció kultúránkra gyakorolt hatását jelenünk mindennapjaiban. A vetélkedő sikerét jelzi, hogy az általános iskolai és a középiskolai kategóriákban összesen 1500 diák indult.

A Re: formáció döntőjében hat csapat verseng egymással. A játékban változatos feladattípusokon keresztül adhatnak számot tudásukról: lesznek kvíz feladatok, éneklésre és színjátszásra építő kihívások, valamint vitában is helyt kell állniuk.

- Vallás és kultúra elválaszthatatlan fogalmak Európában. Értelemszerű tehát, hogy az értékőrzésben – amely az M5 csatorna kiemelt feladata –, a vallástörténet és annak kulturális hatása is kiemelt figyelmet élvez. Ezért üdvözölte örömmel és támogatta a csatorna Reformációs Emlékbizottság középiskolásoknak szervezett vetélkedőjét. Sikerült megtalálni az egyensúlyt a komoly téma és a könnyed, szórakoztató formátum között, tehetséges, felkészült fiatalok közreműködésével. Még ehhez hasonló sem volt a vetélkedők történetében, így bizton állíthatom: új műfaj született, ennek lehetnek tanúi nézőink vasárnap – mondta el Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

Kultúra

FEL