A reformációt ünnepelték Békéscsabán

2019. november 1. 09:07 | Sipos Gábor

Luther Márton 1517. október 31-én tűzte ki a wittenbergi vár kapujára 95 tételét, ezzel indult a reformáció folyamata. A békéscsabai evangélikus nagytemplomban az emlékünnep tiszteletére ünnepi istentiszteletet tartottak és megnyitottak egy, a reformációhoz szorosan kötődő kiállítást is.

Az evangélikus, a református és a baptista gyülekezet hagyományosan együtt ünnepli a reformációt Békéscsabán. Évente változó helyszín ad otthont a vallási ünnepnek. A hívők és az érdeklődők az idei ünnepi istentiszteletet az evangélikus nagytemplomban hallgathatták meg.

Nagy Zoltán evangélikus esperes elmondta, hogy a múlt évi felújítás és a kibővített tér, a tágasabb oldalhajók teszik lehetővé, hogy az ünnepi alkalom után az emlékkiállítást is megtekinthessék a látogatók. Ahogy az esperes fogalmazott: így mindenki jobban megismerkedhet Luther Márton harcostársával a reformációban.

A Melanchthon-kiállítás az eredeti, Németországban kiállított műemlékek fotói alapján jött létre. Técsyné Orosz Irén, a kiállítás szervezője elmondta, hogy Melanchton Luther Márton kortársa volt, a reformáció terjesztőjeként tartják számon.

- Az eredeti kiállítás anyagát lefotózták és úgynevezett roll-up transzparenseken láthatóak, így azokat a hívők a magyar nyelvű feliratokkal most Békéscsabán is megismerhetik. Mindenkinek ajánlom, kortól és nemtől függetlenül, hiszen például Melanchthonnak köszönhetjük azt is, hogy a lányok iskolába járhatnak és általános műveltségre tehetnek szert – hangsúlyozta az Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium német tanárnője.

 

Itthon

Bárányok születtek a köröstarcsai önkormányzati farmon

A bárányok nem hallgatnak a köröstarcsai önkormányzati farmon, hangos bégetéssel fogadják gondozóikat. A hangzavar néhány, szám szerint 13 éhes bari hangjával gyarapodott az elmúlt napokban. Kisbárányok születtek a gondoskodó kezek alatt. A szaporulat gyarapszik, hisz a következő időszakban még 19 vemhes anyajuhtól várnak bárányt.
17:04
FEL