Reformáció 500 – Jubileumi találkozó, téravatás Orosházán

Békés megyében szombaton tartották a megyei protestánsok jubileumi találkozóját, Orosházán. A két békési evangélikus egyházmegye (Kelet- és Nyugat-Békés) közösen ünnepelte ezen a napon a reformáció 500. évfordulóját az orosházi Evangélikus Templomban.

Ötszáz évvel ezelőtt 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelyre országszerte egész évben programokkal emlékezhettünk. Ezek közé tartozott szombaton az orosházi találkozó ahol a két békési, Kelet- és Nyugat-Békés evangélikus egyházmegye közösen ünnepelte a reformáció 500. évfordulóját. Az evangélikus templomban istentisztelettel kezdődött a találkozó, ahol Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke is elmondta a reformációhoz kötődő gondolatait.

 

Az istentisztelet után a résztvevők az evangélikus templom kertjében felavattak egy keresztet, majd jelképként egy fát is elültettek .

 

A református templomhoz vonulva téravató ünnepséget tartottak az egybegyűltek.

 

– A református egyház azzal a felvetéssel kereste meg a polgármestert, hogy a reformáció 500. évfordulója, illetve a templom 100. évfordulója alkalmából szeretnénk, hogy Kálvin tér legyen a neve annak a területnek, ahol ez a templom áll – fogalmazott Szalkay Róbert, Orosháza református lelkipásztora. Hozzátette: Sikerrel jártak, így szombattól Kálvin tér a neve.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,