Szoborcsoportot avattak Orosházán

2017. október 6. 19:05 | Knyihár Mihály

Mokry Sámuel, Baross László és Székács Elemér bronz hasonmása kapott helyet Orosházán. Ők azok a búzanemesítők, akik - ahogy az a megnyitón is elhangzott - a pusztaságból várost teremtettek.

A Szabadság téren megtartott ünnepségen Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere hangsúlyozta: rendkívüli jelentőséggel bír mindazok munkája, akik egész életüket a búzanemesítésnek szentelték.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Zalai Mihály fontosnak tartja, hogy emlékezzünk azokra az elődökre, akik munkájukkal a pusztaságból várost teremtettek. Hozzátette, ez a szobrok is arra emlékeztetik az embereket, hogy a mezőgazdaságra épülve fejlődött a település és a megye.

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a búzanemesítés még napjainkban is fontos ágazat. Dr. Nagy István kiemelte, büszkék lehetünk arra, hogy a hazai búzatermesztés legnagyobb része hazai fajtákon alapul, köszönhetően a magyar nemesítők szakértelmének. Hozzátette: fontos, hogy megbecsüljük a gazdatársadalmat.

Az ünnepség végén Iványi László, a Jézus Szíve Plébánia esperes plébánosa, Ördög Endre evangélikus igazgató-lelkész és Szalkai Róbert református lelkész áldotta meg a Túri-Török Tibor alkotta szoborcsoportot.

 

 

További programok »

Itthon

FEL