Három fiatal orvos vállalt munkát az orosházi kórházban

2023. január 20. 09:11 | Hidvégi Dávid

Még tavaly nyáron döntött az orosházi képviselő-testület arról, hogy ösztöndíj pályázatot hirdet a leendő orvosoknak, melynek célja, hogy a még tanuló, vagy frissen végzett orvosok a városban töltsék rezidensi éveiket. Az „Orosháza fiatal orvosaiért” című pályázatnak köszönhetően már három fiatal dolgozik a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben.

Két sikeres ösztöndíj pályázatról számolt be Dávid Zoltán polgármester és dr. Duray Gergő, a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet főigazgatója, melynek köszönhetően már három fiatal rezidens dolgozik az orosházi intézményben.

– A kórház nem tud orvos nélkül működni, ezért létfontosságú, hogy megfelelő számú és minden osztályra megfelelő orvos kerüljön. Ezt a célt úgy látom, sikerül elérni, hiszen több orvostanhallgatónk van. Reméljük, hogy hosszútávon tudják segíteni a várost, a térséget és a betegek gyógyulását – mondta a településvezető.

Az ”Orosháza fiatal orvosaiért” elnevezésű pályázat az intézetbe érkező leendő rezidensek számára szól. Egy adott évben maximum öt fő támogatható, általános orvosi diplomával rendelkező, 35 év alattiak pályázhatnak. Az ösztöndíjat elnyert fiatal orvosok egyszeri, 400 ezer forintos támogatásban részesülnek. A jelentkezők teljes munkaidős egészségügyi szolgálati jogviszonyt létesítenek a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben a diploma megszerzését követő hat hónapon belül, majd a szerződéskötéstől számítva 36 hónapon belül 24 hónapot oklevélben meghatározott végzettség szerinti munkakörben az orosházi kórházban dolgoznak.

– Mind szakorvosból, mind fiatal orvosból kevés van, ez országos probléma. A pályázattal picit a rezidensek irányába nyitunk és valami pluszt tudunk nyújtani annak érdekében, hogy Orosházát válasszák. Egy kisvárosi kórház vagyunk, itt van a közelben a megyei kórház és az egyetem, így nagyon nehéz orvost szerezni. Azt gondolom, hogy plusz lehetőségekkel – mint ez az egyszeri támogatás vagy a lakhatás – az önkormányzat tud segíteni – emelte ki dr. Duray Gergő, a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

A másik, egyelőre még nyitott pályázat az “Orosháza leendő orvosaiért” elnevezéssel az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatóknak szól. Amennyiben a tanulmányok elvégzése után az orosházi kórházat választják rezidensi munkahelynek, az önkormányzattól egyetemi éveik alatt havi 50 ezer forint kiegészítő támogatást kapnak és minimum az ösztöndíj folyósításának megfelelő számú hónapig munkába állás után itt is maradnak.

 

Ők az új rezidensek

 

Dr. Safwan Ali-Ahmad 1995-ben született Szolnokon. Egy éves korában úgy döntöttek szülei, hogy kiköltöznek Libanonba, így ott nőtt fel és ott járt iskolába. Az arab anyanyelvén kívül az angolt és a francia nyelvet is oktatták párhuzamosan az iskolákban, emellett édesanyja révén kiválóan beszél magyarul is. Egyetemi tanulmányait Lengyelországban végezte, majd visszatért Magyarországra és az ösztöndíj hatására úgy döntött, hogy Orosházán kezdi el szakorvosi képzését a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályon.

Dr. Czuth Vivien 1998-ban született az orosházi kórházban. Gimnáziumi tanulmányait Békéscsabán, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban végezte, innen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karára vették fel, ahol 2022-ben diplomázott. Az ösztöndíj pályázat adta lehetőséggel élve hazatért szülővárosába, hogy a rezidensi éveit a Belgyógyászat szakágon töltse. 

Dr. Ahmed Aymen Jemenben, Ibb városában született 1994-ben. 20 évvel később, 2014-ben költözött Magyarországra, ahol először Budapesten tanult magyar nyelvet, majd felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karára. Az egyetemen 2022-ben szerezte meg az általános orvosi diplomát, majd elnyerte az orosházi Dr. László Elek Kórház ösztöndíját, így a Radiológiai Osztályon kezdte meg rezidensként a szakorvosképzését. Célja, hogy a szakvizsgája után még nagyobb figyelmet tudjon fordítani az intervenciós radiológiára.

(Források: OrosCafé, Orosházi Városi TV, oroshazikorhaz.hu)

További programok »

FEL