Ragyogjon kékben – emlékeket generáló közös éneklés, gitározás a Csabagyöngyében

2023. március 23. 10:15 | Mikóczy Erika

Közeledik az autizmus világnapja, amelynek kapcsán idén is számos programot hívnak életre az országban, így Békéscsabán is. A közelgő eseményről az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány kuratóriumi elnökével, Szántó Tamással beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában D. Nagy Bence műsorvezető.

– Április 4-én ismét kékben ragyog majd Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központ, és lesz közös éneklés, gitározás az autizmus világnapja alkalmából. Már tizenkettedik alkalommal invitálják ilyen programra az embereket, most mire számíthatunk?

– 2007-ben született egy ENSZ határozat, amely felhívta a tagállamok figyelmét az autizmussal élő társaink élethelyzetére, szükségleteire. Ennek érdekében április 2-át az autizmus világnapjának jelölték ki. Az Egyesült Államokból pedig elindult az az akció, hogy ezen a napon kékben ragyogjanak az egyes városok emblematikus épületei. Magyarországon először 2010-ben, a Parlament kupolája ragyogott kékben, majd első vidéki helyszínként Békéscsaba csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Nagyon fontos volt az induláskor és utána is Fekete Péternek, a színház akkori igazgatójának a támogatása. Ő rögtön az ötletünk mellé állt, ami arról szólt, hogy ne pusztán csak megvilágítsunk egy épületet. Azt gondoltuk, hogy legyen ez egyúttal egy emlékezetes közösségi esemény is. Már az induláskor az eredeti elképzelés szerint, a színház előtt szabadtéren, tábortűz mellett, akusztikus gitárosok közreműködésével, az érdeklődők közös éneklésével valósult meg ez a program. Később a belváros felújítása miatt volt, hogy a városháza ragyogott kékben és olyan is, hogy az időjárás miatt a Csabagyöngyében gitároztunk és énekeltünk együtt. Az utóbbi két alkalommal már a Csabagyöngye nagytermében gyűltünk össze, de a kék kivilágítás megmaradt. Az önkéntes gitárosok közreműködése most is hasonló lesz az elmúlt évekéhez, ahogy a dalok is: 20 magyar sláger hangzik majd el a Fonográf együttes, az LGT, Koncz Zsuzsa és Zorán korábbi időszakából. Van egy gitáros mag, hozzájuk lehet csatlakozni minden évben. 2011 óta szignifikáns növekedést lehet látni a résztvevők számában is. Minden évben jól érezzük itt magunkat.

 

 

– Mindig egyfajta emelkedett hangulat tapasztalható ezeken az alkalmakon, ami részben a zene összekötő erejével is magyarázható. Önök hogyan értékelik  ezt?

Szervezőként, az AUT-PONT Alapítvány vezetőjeként, de legfőképpen egy autista fiatalember édesapjaként igazán megható az, hogy 70-80 gitáros önkéntesen áldoz a szabadidejéből arra, hogy emlékezetesek legyenek ezek az esték. Azt feltételezzük, hogy aki eljön, annak az év többi napján is eszébe juthat, hogy türelemmel forduljon az autista társaink felé, esetleg valamilyen apró figyelmességgel segítse az ő mindennapjaikat. A kezdetektől fogva nincs színpad, nincs hangosítás ezeken a programokon, így a hangszeres közreműködőkkel és az érdeklődők éneklésével lesz egyedi hangulata az estének. Rengeteg világnap, különleges nap van az életünkben és mindegyik nagyon fontos, például a napokban a víz világnapja, vagy a Down-szindróma világnapja. Az hogy nevesítjük, hogy foglalkozunk vele, gondolunk rá, egy-egy területre fókuszál, és ennek van hozadéka is. Mi ez az emlékeket generáló közös eseményt találtuk ki arra, hogy az autizmus világnapjára ráirányítsuk a figyelmet.

 

– Hogyan látják? Milyen ma a többségi társadalom hozzáállása az autizmushoz? Mennyire tud akár egy ilyen esemény is szemnyitogató lenni?

Nem tudjuk feltétlenül az autizmusra lecsupaszítani ezt a kérdéskört. Szándékosan igyekeztem elkerülni a szemléletformálás és az érzékenyítés fogalmakat, mert ezek kicsit gellert kaptak az utóbbi időben a társadalom tagjainál. Enyhén szólva áthallásos a két fogalom. Miközben valóban arról szól mind a kettő, hogy a társadalom minden tagja különbözik. Mindenkinek vannak erényei, vannak hátrányai. De az az élethelyzet, amikor bármilyen személyes eltérés miatt – ami lehet a meggyőződés, a küllem, a fogyatékosság, egészségi állapot stb. – kerül hátrányos helyzetbe valaki, akkor bizony meg kell találni azokat a lehetőségeket, hogy tudatosítsuk: valamilyen értelemben mindenkinek felelőssége ebben. Az autizmussal élők esetében is mehetnénk sorba: a szomszédok, a boltos néni, a buszsofőr és bárki tud már nagyon apró dolgokkal, figyelemmel, türelemmel és toleranciával segíteni. De például a helyi médiumok is komoly segítséget tudnak azzal adni, hogy megjelenési lehetőséget adnak egy-egy ilyen eseménynek.

 

– Lesz mód nemcsak a szimpátia, hanem a tolerancia és odafigyelés kifejezésére is. Tehát április 2-a az autizmus világnapja, de a békéscsabai esemény április 4-én, kedden 18 órától lesz majd a Csabagyöngye Kulturális Központban.

További programok »

Kultúra

FEL