Nyolcvan gitáros zenélt együtt a kék színben tündöklő Csabagyöngyében

2023. április 5. 10:07 | Kovács Andrea

A Dél-alföldi régióban legtöbb családdal kapcsolatot tartó, békéscsabai Aut-Pont Alapítvány 12. alkalommal rendezte meg az autizmus világnapja alkalmából szervezett figyelemfelhívó rendezvényét. Ezúttal a Csabagyöngye Kulturális Központ öltözött kékbe, ahol a mintegy nyolcvan gitáros közismert, úgynevezett "tábortüzes" dalokat játszott és énekelt együtt a közönséggel.

 – Az autizmussal élőkkel kapcsolatban tapasztalt kezdeti  idegenkedést egy idő után felváltotta a sajnálat, majd a sok érzékenyítő programnak köszönhetően azt gondolom, hogy mára már inkább az elfogadó együttműködés jellemző az egész világon, de Békéscsabán mindenképpen. Ezért nagyon sokan tettek azok, akik a mai napig támogatják az autizmussal élőket, és itt hadd emeljem ki elsősorban az Aut-Pont Alapítvány teljes kollektíváját, akiknek ezúton is köszönöm sok éves munkájukat – hangsúlyozta köszöntőjében Békéscsaba polgármestere.

 

 

Szarvas Péter azt is kiemelte, hogy az alapítvány programjait a városvezetés, a képviselőtestület, és az önkormányzat is igyekszik támogatni, és arra törekednek, hogy az autizmus világnapjához kapcsolódó rendezvény mindig nagyszabású és emlékezetes legyen, ezzel is odafigyelve az alapítványra és az autizmussal élőkre.

 

 

2007-ben született egy ENSZ-határozat, amely felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy minden évben április 2-án igyekezzenek ráirányítani a figyelmet az autizmussal élő személyek élethelyzetére, támogatásuk szükségességére.  Az Aut-Pont Alapítvány először 2011-ben szervezett ilyen jellegű programot, akkor a Békéscsabai Jókai Színház tündökölt kék színben és az épület előtt tartották a közös gitározással és énekléssel egybekötött világnapi rendezvényt – mondta el kérdésünkre az alapítvány kuratóriumi elnöke. 

 

 

Szántó Tamás hozzátette: programukkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a mindennapokban a legfontosabb dolog a  türelem, amivel támogathatják az autizmussal élőket. Ha az üzletben, buszon észreveszzük, hogy a melletünk lévő vagy mögöttünk álló embertársunk valamiért nem jól érti a körülötte zajló dolgokat, ezért az általánosan megszokottól eltérően, furcsán viselkedik. lehet, hogy csupán  néhány mondatos tájékoztatásra van szüksége.

– Azt is fontosnak tarjuk kihangsúlyozni, hogy az autizmus az egész életívet befolyásolja, és különböző támogatási szükséglet jelenik meg, amelyhez nagyon gyakran nem állnak rendelkezésre azok a biztonságos, színvonalas szogláltatások amelyekre az érintett gyermekenek és felnőtteknek a lakókörnyezetükben szükségük lenne – fejtette ki Szántó Tamás. 

 

További programok »

FEL