Ragyogjon kékben a színház – 80 gitáros zenél Csabán, az autizmus világnapján

2018. március 23. 18:08 | behir

Március 29-én, csütörtökön este nyolc órakor az autizmus világnapja alkalmából mintegy 80 önkéntes gitáros ad közös műsort a Békéscsabai Jókai Színház előtt.  A világ számos nagyvárosához csatlakozva kék fénnyel világítják ki a színház épületét.

 

A „Ragyogjon kékben” akció egy amerikai kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élő társainkra. A nagyszabású nemzetközi akció keretében a világ számos nagyvárosában egy-egy emblematikus középületet kék fénnyel világítottak ki április 2-án, az autizmus világnapján. Budapesten először 2010-ben a Parlament kupolája öltözött kékbe, 2011-ben egyetlen vidéki helyszínként Békéscsabán különleges programra került sor. Magyarország az idén is csatlakozik a nemzetközi programhoz, mintegy 40 településen szerveznek a „Ragyogjon kékben” kampány keretében programot. A Békéscsabán nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényt a Dél-alföldön legtöbb családdal kapcsolatot tartó AUT-PONT Alapítvány szervezi.

 

Az autizmussal élő társaink támogatásában mindenkinek van felelőssége és lehetősége

 

Minden 68. ember életét az autizmus befolyásolja. Magyarországon 145000, Békés megyében 5700, Békéscsabán 850 autista ember él. Sajnálatos módon a közszolgáltatások igénybevétele során rendszeresen tapasztalják a diszkriminációt az autizmussal élő személyek és családtagjaik. A köznevelési és az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön, a közigazgatási és a hatósági eljárások alkalmával gyakran kerülnek megalázó, kiszolgáltatott helyzetbe autizmussal élő társaink kommunikációs és szociális hátrányaik mentén.

A rendezvény célja az, hogy felhívja magánszemélyek és vállalkozások figyelmét az autizmussal élő emberek élethelyzetére, szükségleteire, az őket támogató szervezetek, intézmények támogatásának fontosságára.

 

A tervezett program:

20.00 óra: A rendezvényt megnyitja: Szántó Tamás, az AUT-PONT Alapítvány kuratóriumának elnöke

20.10 óra: A kék színű megvilágítást bekapcsolja: Braun Ádám, az AUT-KÖZ-PONT szolgáltatásait igénybe vevő fiatalember

20.10 órától akusztikus gitárkoncert, közös muzsikálás, éneklés (70 perc).

 

A rendezvényre hideg, esős idő esetén is szeretettel várják az érdeklődőket a szervezők!

Ebben az esetben a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium auláját (Békéscsaba, Haán Lajos u. 2-4.) töltik meg muzsikával, énekkel, mosollyal!

 
Az AUT-PONT Alapítványról

 

Az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány tizenhét éve biztosít segítő szolgáltatásokat autizmussal élő személyek és családjuk részére. 256 autizmussal élő gyermeket nevelő család (mintegy 600 fő) veszi igénybe korszerű szolgáltatásait a régió 60 településéről. Autizmus specifikus központot működtet, az AUT-KÖZ-PONT Fogyatékosok Nappali Intézményét és a TÁM-PONT Támogató Szolgálatot.  Az autizmus az érintett személyek teljes életívét befolyásolja, ezért különösen fontos, hogy a felnőtt korú, autizmussal élő társaink is folyamatosan igénybe vehessék az AUT-PONT Alapítvány hiánypótló szolgáltatásait.

A Dél- alföldön az AUT- PONT Alapítvány tart kapcsolatot a legtöbb autizmussal élő családdal. A segítő szolgáltatások nyújtása mellett azok sikeres működtetése érdekében adományokat gyűjt magánszemélyektől és vállalkozásoktól.

 

 

 

További programok »

FEL