Protein vagy szénhidrát? Melyiktől élhetünk száz évig?

2019. február 18. 12:26 | behir.hu

A japán Okinawa-szigeteken kiugróan magas a 100 évesek aránya és a legtöbb lakos igen öreg korban is egészséges, gondoskodni tud magáról. A gének mellett a sok szénhidrátból és kevés proteinből álló táplálkozásuk állhat a jelenség mögött.

A jelenlegi táplálkozási irányelvek proteinben gazdag és szénhidrátokban szegény étrendet javasolnak, ám a 150-nél több főt számláló sziget lakóinak étkezési szokásai ezzel éppen ellentétesek. Legtöbb bevitt kalóriájuk az édesburgonyából származik, de fogyasztanak húst és halat is.

Az egészségi állapotukról 1975 óta folyó komplex vizsgálatok azt mutatják, hogy még a százéveseknél sem jelentkezik súlyosabb érelmeszesedés, az átlagosnál sokkal ritkábbak a keringési és a rákos megbetegedések, a cukorbaj, a demencia, az Alzheimer-kór.

Szerepe lehet ebben a viszonylagos elszigeteltségüknek betudható sajátos genetikai profiljuknak: hiányoznak náluk olyan gén-variánsok, amelyek növelik a szívbetegségek, az Alzheimer esélyét, míg rendelkeznek gén-variánssal, amely csökkenti a korfüggő betegségek, köztük a rák kockázatát. Az okinawaiak közül ugyanakkor kevesen dohányoznak, s mivel általában a mezőgazdaságból és a halászatból élnek, sokat mozognak. Pozitív tényező, hogy szoros közösségeikben az idősek nem maradnak egyedül.

 

Forrás: Piac&Profit/BBC

További programok »

Világ

FEL