„Polgárokért” elismerést kapott Balogh József

2016. október 21. 10:05 | Mikóczy Erika

 

Tótkomlóson, az ünnepi megyegyűlés keretében adták át a tavaly alapított Polgárokért elismerést. A díjat Balogh József kapta, aki 1998 óta Szabadkígyós polgármestere.

Balogh József tősgyökerese kígyósi lakos. Már gyermekkorában sok időt töltött a Wenckheim kastélyban, az irodalom és a történelem iránti szeretete korán megmutatkozott, ez motiválta a magyar-történelem szakos tanári pályára.

Sokáig a szabadkígyósi általános iskolában tanított. Közéleti tevékenységét 1998-ban kezdte, akkor lett polgármester a Fidesz színeiben, és azóta is ő áll a település élén. Az első pillanattól határozott tervekkel állt elő, melyeket a képviselők többségének támogatásával meg is valósított. A nyugodt, kiegyensúlyozott falusi élet híve, sosem akart Kígyósnak városi rangot. Minőségi javulást hozott a település életébe polgármestersége alatt: megépült a nyugdíjasház, a fiatal családok fecskeházban kezdhetik az életüket, hogy ott takarékoskodva teremthessenek majd önálló otthont. Ehhez álmodta és valósította meg a „forintos” telkeket: a szántóföld egy részét közművesítették, itt vehettek telket jelképesen egy forintért a családok – mára már beépült az utca.

Az elsők között valósította meg a településen a szennyvízhálózat kiépítését, a több mint 90 százalékos rákötési arány annak is köszönhető, hogy az anyagot és igény szerint a kivitelezést is az önkormányzat biztosította.

A mezőgazdaság is meghatározó a településen, az önkormányzat is gazdálkodik, a növénytermesztés mellett állattenyésztéssel is foglalkoznak. A lipicai aranyménes egyelőre csak hobbiszinten, de már a falu életéhez tartozik.

A település mára jó infrastruktúrával rendelkezik, intézményei korszerűek és jól működnek. Az óvoda, az általános iskola és a napközi otthonos konyha szépen felújított, energetikailag korszerű épületekben működik. Balogh József támogatta a bölcsőde létrehozását is. Pedagógusként is vallja, egy falu életét meghatározza, hogy a gyermekek helyben tudják igénybe venni a bölcsődét, óvodát, iskolát.

Azon munkálkodott, hogy valamilyen formában a Wenckheim kastélyt a falu megkapja. 2012 óta a falu gondoskodik az épületről és a parkról. A felújításra beadott pályázatuk ugyan nem nyert, de nem adják fel, Balogh József hisz abban, hogy uniós forrásból előbb-utóbb ez megvalósulhat.

Balogh József 2002 és 2004 között a Békés Megyei Önkormányzat képviselője volt, 2010 és 2014 között a közgyűlés tanácsnoki tisztét töltötte be. A megye érdekeit szem előtt tartva az egyensúlyra és az aktív együttműködésre törekedett.

Munkájáéret most Polgárokért elismerést kapott.

További programok »

FEL