A nap sztorija – Békés megye az idegenforgalmi világnapon

2018. szeptember 27. 12:44 | Diós Zsolt

A világnak és hazánknak vannak térségei, amelyek földrajzilag olyan adottságokkal rendelkeznek, melyek miatt akkor is özönlenek hozzájuk a turisták, ha a helyiek kifeküdnének a napra és a bárányfelhőket számolgatnának. Békés megye sajnálatosan nem ezen térségek közé tartozik. Nekünk se Balatonunk, se hegyeink, se Szépasszonyvölgyünk nincs. Rengeteg értékünk van, melyet egyre többen keresnek fel, de az itt élőknek rengeteg munkájába kerül, hogy ezt megismertessék az ország és a világ más helyein élőkkel. További izzadságos munka ezeket az embereket arra ösztönözni, hogy pakoljanak be a bőröndjeikbe és utazzanak el ide, testközelből találkozni az élménnyel. Úgy tűnik, hogy a munka gyümölcse végre kezd beérni és Békés megye egyre inkább felkerül a turisztikai térképekre. A behir.hu napi rovata az Idegenforgalmi Világnap alkalmából megmutatja, hogy büszkék lehetünk magunkra és megpróbálunk a jövőbe tekinteni. Tartsanak velünk!

 

 

A világnap

Szeptember 27. az idegenforgalom világnapja, melyet 1980 óta az Idegenforgalmi Világszervezet határozata alapján ünnepelnek szerte a világban.

A világnap célja felhívni a figyelmet a vendégszeretet, vendégbarát viselkedés fontosságára, a folyamatos szemléletformálás szükségességére, és nem utolsósorban arra, hogy elősegítsük a turizmus fejlődését, vezető iparággá válását.

Az idei évben nagy megtiszteltetés érte hazánkat, ugyanis a világszervezet döntése értelmében idén szeptember 27-én Budapest ad otthont a turizmus világnapja rendezvényeinek. A rendezvényt tavaly Katarban tartották, jövőre pedig India lesz a házigazda.

 

 

Kiemelkedő év

A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint Magyarországon 2017-ben a kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma alig maradt el a 12 milliótól, a vendégéjszakák száma megközelítette a 30 milliót. Ez a 2010-es vendégéjszaka-adatokhoz képest 51 százalékos növekedést jelent. A szállásdíj-bevételek tavaly 278 milliárd forintot tettek ki, ami 115 százalékkal több a hét évvel korábbinál. A turizmus a GDP 10,5 százalékát adja, és közel 400 ezer embernek ad munkát.

 

A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont (forrás: gyulakult.hu)

 

A Központi Statisztikai Hivatal kereskedelmi szálláshelyadatai alapján Békés megyében tavaly 257 ezer vendég több mint 675 ezer vendégéjszakát töltött el. 2010-hez képest a vendégek száma megduplázódott, a vendégéjszakák száma közel 60 százalékkal, azaz az országos szint felett nőtt.

Az átlagos tartózkodási idő a megyében 2,5 nap, ami szintén az országos átlag felett van.
A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele tavaly 3,7 milliárd forint volt a megyében, ami 162 százalékos emelkedés 2010-hez képest. Békés megyébe Romániából 230, Szerbiából és Szlovákiából 140, Csehországból 93 százalékkal több turista érkezik, mint hét éve.

A megye turisztikai szempontból 10 legfontosabb települése: Gyula, Orosháza, Szarvas és Békéscsaba, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Mezőberény, Tótkomlós, Mezőhegyes és Békés.

 

 

Fejlesztések a területen

A kormány tervei szerint a következő években csaknem 16 milliárd forint értékben várhatóak fejlesztések Békés megyében.

A szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark (kmnp.hu)

A beruházások közül kiemelkedik a Békéscsabán 2019 végére több mint 4 milliárd forintból megvalósuló Munkácsy-negyed, illetve a 3 milliárd forintból fejlesztett CsabaPark. Továbbá támogatják a békéscsabai Élővíz-csatorna belvárosi szakaszának rekonstrukcióját.

1,5 milliárd forintot szánnak a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítására, 400 milliót a Körösön egy kajak-kenu túrahálózat kiépítésére, 300 milliót a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark fejlesztésére, de létrejön egyebek mellett a pusztaottlakai vadaspark, valamint a csorvási Szőttes Kúria felújítása is.

Emellett a kormány számára előterjesztés készül a gyulai Szigeterőd-projektről és forrást biztosítanak a térségben a marketingkommunikációra, illetve hamarosan elindul a fürdő- és szálláshely fejlesztési program is.

 

 

Példamutató együttműködés

Hamarosan a kormány elé terjesztik, hogy a kiemelt turisztikai térségek közé kerüljön a Gyula-Békéscsaba régió is, vagyis a két település kiemelt turisztikai célponttá válhat.

 

(Fotók: Kovács Dénes)

 

A megvalósulás érdekében a megyeszékhely pályázatot nyújt be konzorciumi partnerként a Turisztikai fejlesztési térségek pozicionálása című felhívásra.

A pályázat beadását a békéscsabai közgyűlés szeptember 20-ai ülésén egyhangúan támogatta.
Sikeres elbírálása esetén, – várhatóan 2019. március és 2020. szeptember között – minden eddiginél átfogóbb, a Gyula – Békéscsaba térség egységes pozicionálásának alapjait lefektető, összesen 300 millió forint költségvetésű projekt valósulhat meg.

 

 

A Körösök-Völgye program

A közelmúltban Herczeg Tamás, Békéscsaba és környékének országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére Békéscsaba, Gyula, Szarvas és Békés települések polgármesterei és országgyűlési képviselői ültek egy asztalhoz és vitatták meg a Körösök-völgyét érintő turisztikai fejlesztési lehetőségeket. A térség természeti adottságainak kihasználásával, a négy település összefogásával és együttműködésével jelentősen fejleszthető a turizmus, amely húzó ágazata lehet a megye gazdaságának.

 

A békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (fotó: Csabagyöngye Facebook oldala)

 

Mint látjuk, az idegenforgalmi világnap ma már rendkívül fontos esemény Békés megyében is. Egyre többen keresik fel térségünket és viszik jó hírét településeinknek és mondják el, hogy a Békés megye gyönyörű és az itt élő emberek vendégszeretőek.

További programok »

Fejlesztéspolitika

Letették a békéscsabai napelempark alapkövét

Csütörtökön ünnepélyes keretek között tették le a Smart Grid rendszer I. ütemének részeként a békéscsabai napelempark alapkövét a Vívócsarnok mellett. A Modern Városok Program segítségével a megyeszékhelyen komplex energetikai rendszer épül, amelynek célja a fenntarthatóság és az energiahatékonyság. A projekt 3,6 milliárd forintba kerül.
2020. szeptember 17. 16:36
FEL