Petőfi a hídon - Banner Zoltán utoljára idézte meg a forradalmár költőt

2023. március 15. 15:28 | Kovács Dávid

Békéscsabán, a városi ünnepséget követően a forradalmár költő születésének 200. évfordulója alkalmából, Banner Zoltán “Petőfi a hídon” című versösszeállítását adta elő. A Csabagyöngye Kulturális Központban a március 15-e szellemiségét megidéző programokra is várták az érdeklődőket.

Bíró Bertold könyvkötő mester a nemzeti dal nyomtatást idézte vissza korhű eszközein tartott bemutatóján. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület több éve rendszeresen részt vesz a március 15-i városi ünnepségen programokon.

– Mindig ideillő játszóházzal érkezünk, most csákót lehetett készíteni, hajtogatni, rongybabát készíteni, gyöngyből lehetett dolgozni, kokárdát, csuhékokárdát vagy éppen mézeskalácsot készíthettek a gyerekek – emelte ki Kádár Manni, az egyesület vezetőségi tagja.

 

 

Kádár Ferkó Fotószínháza is hagyományos programnak számít az idei alkalommal egy csárda jelenetet hoztak el a Csabagyöngyébe, ezzel a toborzást próbálták megörökíteni. 

Banner Zoltán “Petőfi a Hídon” című előadásával idézte fel a forradalmár igazi személyiségét.

 

 

– A mi hűségünk önmagunkhoz és a legnemesebb emberi eszmékhez abban kamatozik, hogy ez a nemzet a mai napig megmaradt idegen népek gyűrűjében. Az „Európa csendes, újra csendes” című vers mai látleletet ad, hogy a gyáva népek magára hagyták a magyart – fogalmazott az előadóművész.

Banner Zoltán 1972-ben, a költő születésének 150. évfordulójára összeállított, több mint 50 évig játszott műsorának ez volt az utolsó előadása.

K.A.,K.D.

 

További programok »

FEL