Pataki András rendezésében mutatják be a Macbethet a Jókai színházban

2024. január 18. 15:36 | behir.hu

Január 26-án mutatják be Shakespeare Macbeth-jét Pataki András rendezésében a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán.

Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbán elmondta, "Shakespeare-t játszani mindig ünnep", ám az elmúlt években óvatosan nyúlt hozzá, mert "a trágárságot igen, de korszerűséget és fogyaszthatóságot nem hozó újrafordítási láz" mellett a szerző sokszor "a szélsőséges rendezői önmegvalósítások áldozatává vált", és egy elit színház felé tolta el a nézőket. "Miközben Shakespeare Globe-ja igazi népszínház volt" - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: Pataki András azt ígérte, hogy egy "normális" feldolgozást láthatnak a nézők a békéscsabai teátrumban.

Pataki András megerősítette: tiszteletben tartják Shakespeare szellemét, a darabot úgy játsszák, ahogy Katona Imre színpadra alkalmazta (és részben maga fordította), "amivel megspóroljuk a szereposztás mintegy felét".

Kiemelte, technikailag nem könnyű a darab, nagyon igényes fénytechnika kell hozzá, a színpadi árok egy része is nyitott lesz, hogy onnan is lehessen világítani.

A díszletekről szólva Pataki András elmondta, mivel nem realista történetmesélés zajlik a színpadon, gyorsan kell váltani a négy, forgatható díszlet között, amelyek állandóan más-más játékteret biztosítanak.

Szélyes Andrea jelmezei az első világháborút idézik. A rendező elmondta, azért azt a korszakot választotta, "mert akkor vált iparszerűvé a háború, akkor jelentek meg először a tömegpusztító fegyverek".

A zene kortárs kórusművekből, valamint dob- és trombitazenéből áll majd, a trombitás "meg is jelenik a színpadon, része lesz az előadásnak" - közölte a rendező.

Macbethet Besztercey Attila színész alakítja, a további szerepekben Papp Barbara, Kovács Edit, Nánási-Veselényi Orsolya, Fehér Tímea, Bartus Gyula, Liszi Melinda, Gerner Csaba, Szabó Lajos, Tege Antal és Katkó Ferenc látható.

Forrás: MTI

További programok »

Kultúra

Szombat este a gyulai Hídfőben mutatja be Moha új projektjét, a Z Moss Smith-t

Az Empty Story mellett a második, ezúttal a szóló vonalával lép a deszkákra szombaton 20 órakor, a gyulai Hídfőben Kovács Moha Zsolt. A csabai zenész 2018 óta készíti elő a saját projektjét, és most végre úgy érezte, itt az ideje, hogy bemutassa, ami a fiókban maradt. A koncertre két legjobb jóbarátja is el- és lekíséri.
2024. június 19. 12:56
FEL