Elnémúlt harangok: Az évad második kamaraszínházi darabját próbálják

2018. október 15. 19:44 | Kovács Andrea

Az évad második kamaraszínházi darabjára készül a Békéscsabai Jókai Színház. A Vídám kísértet című vígjátékot már nagy sikerrel játszák, most pedig egy dráma: az Elnémúlt harangok olvasópróbáját tartották a művészek.

 

 

Rákosi Viktor: Elnémúlt harangok című, 1903-ban írt regénye érzékeny területet érint. Megálmodta a trianoni békediktátumot és annak következményeit, amely szinte szóról szóra beigazolódott. A regényéből a múlt század elején dráma készült és a két világháború között kétszer meg is filmesítették. 1945-ben a kommunista cenzúra évtizedekre betiltotta, olyannyira, hogy a filmeket meg is semmisítették. Egy évszázad elteltével újra van lehetőség arra, hogy egy majdnem elfeledettnek nevezhető irodalomhoz hozzányúljanak - mondta Pataki András, aki már második alkalommal rendez Békéscsabán.

Száz év alatt a Kárpát-medencében átrendeződött határok, a megélt események és tudás birtokában úgy lehet a témát feldolgozni, hogy az kiálljon a magyar kultúráért, a nemzetért - hangsúlyozta a rendező.  A történetben, két nagyon különböző világ, a puritán református és a túldíszített ortodox egyház találkozik és feszül egymásnak.

A főszereplő Simándy Pál, az erdélyi református teológus a görgényi havasok közé kerül, hogy a magyarság megmaradásának végvári vitéze legyen. Simándynak azonban nemcsak a nyomorral és a tudatlansággal kell megküzdenie, hanem az erőszakosan terjeszkedő román ortodox egyház helybeli képviselőjével, Todorescu pópával is. A nyelvek, a kultúrák és felekezetek párharcában váratlan fordulat áll be, amikor Simándy őrülten beleszeret a román pap lányába, Floricába. Eleve kilátástalan szerelmük története, a nemzet katasztrofális sorsát a maga érzelmi életében mélyen megélő hős történetén keresztül mutatja be.  Simándy Pál szerepét Czitor Attila, a román pópát Mészáros Mihály, Floricát, a pópa lányát pedig Csonka Dóra játssza.

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója elmondta: az Elnémult harangok bemutatóját december elsején tartják annak emlékére, hogy éppen 100 évvel ezelőtt, 1918. december 1-jén mondták ki: Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros  (összesen 26 történelmi vármegye) csatlakozik a Román Királysághoz és ezzel az erdélyi magyarságot teljesen megfosztotják az önrendelkezés jogától.

További programok »

FEL