Elnémult harangok: Szomorú évfordulón tart bemutatót a Jókai színház

2018. november 29. 18:11 | Kovács Andrea

A Békéscsabai Jókai Színház december elsején tartja Rákosi Viktor – Nemlaha György: Elnémult harangok című színművének ősbemutatóját. Pontosan száz évvel azután, hogy Erdélyt a Román Királysághoz csatolták és ezzel az ott élő magyarságot teljesen megfosztották az önrendelkezés jogától.

 

 

Rákosi Viktor Elnémult harangok című regényét 1903-ban írta. Témája érzékeny területet érint, hiszen az író 20 évvel korábban előre látta a trianoni békediktátumot és annak következményeit. A darabot Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója rendezi.

A történetben két nagyon különböző világ, a puritán református és a túldíszített ortodox egyház találkozik és feszül egymásnak. Florica, a román pópa lánya a nagyvárosi diákévek után tér haza Garabóra, ahol rájön, hogy itt rá igencsak sivár élet várhat. Ekkor érkezik meg a faluba magyar református pap, akiben felfedezi, hogy egyszer akár a társa is lehetne. Időközben felfedezi, hogy apja milyen ember is valójában, milyen negatív dolgokat tesz a faluban. A darab végére azonban választania kell a szerelem és az édesapja között – árult el részleteket szerepéről  Csonka Dóra színész.

A fiatal erdélyi teológust Czitor Attila színművész alakítja. "Thália papjaként és református papként szinte ugyan az a hivatásunk: az emberek lelkét megjavítani, katarzist okozni és beavatni őket abba a misztériumba, amelyet semmilyen tudomány nem tud megmagyarázni" –fogalmazott a behir.hu kérdésére a színművész.

A darab mondanivalója száz év elteltével is legalább annyira aktuális mint akkor volt – hangsúlyozta Seregi Zoltán, a színház igazgatója. Hozzátette: egy igazán emberi történeten keresztül szeretnének rávilágítani arra, hogy Erdélyben milyen veszélyben van a magyar kultúra, hitélet, szellemiség és alapvetően a magyar emberek.

Az Elnémult harangok bemutató előadását december elsején tartják a Sík Ferenc kamaraszínházban.

FEL