Pénteken mutatja be a Macbethet a Jókai színház

2024. január 23. 14:00 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békéscsabai Jókai Színház január 26-án mutatja be a Macbeth című darabot, amelyet Pataki András Jászai-díjas rendező visz színpadra.

William Shakespeare legrövidebb drámája egy győztes hadvezér hatalomra törését mutatja be. Macbeth – Beszterczey Attila – három jóslatot kap három boszorkánytól, hogy végül király lesz, ezen felbuzdulva hajtja végre tervét. Lady Macbeth – akit Papp Barbara alakít – azonban férjénél is ambiciózusabb terveket dédelget. 

– Erősen manipulatív nőszemély Macbeth felesége. Nagyon sok női fortélyt használ a férfi meggyőzésére, felbújtására, ami gyakorlatilag sikeres lesz, hiszen teljesen megbabonázza őt – mondta el Papp Barbara a Behirnek. 

Kép: Behir.hu

 

Macbeth történetét a rendező az első világháború idejére adaptálta. Pataki András hangsúlyozta, hogy a klasszikus történeteket tiszteletben kell tartani, emellett fontos a kortárs gondolkodás közvetítése. 

– A színház mindig itt és most szól. Azt mondhatom, hogy egy klasszikus mű kortárs rendezői felfogással való elkészülte ez a folyamat, amelynek most a végén vagyunk – tette hozzá a rendező.  

A Macbethet január 26-án láthatja a közönség a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán Papp Barbara és Beszterczey Attila mellett Bartus Gyula, Katkó Ferenc, Szabó Lajos, Tege Antal, Lévai Attila, Nagy Róbert, Kovács Edit, Nánási-Veselényi Orsolya, Fehér Tímea, Liszi Melinda, Gerner Csaba, Bozsó József, Szabó Zoltán, Csurulya Csongor, Tomanek Gábor, Nádra Kitti, Puskás Dániel, Szász Borisz, Balázsi Róbert, Biró Tamás, Hajgató Simon, Mlinár Pál Bence. és Vaszkó Benedek közreműködésével.

A további közreműködők között Borák Péter, Kopanyicza András, Korom Gábor, Bruda Róbert, valamint Roszik Ivett, Szemenyei Zita, Bárkai Rozi és Kövesdi Kornélia lép a deszkákra. 

A díszletért, csak úgy, mint a darab rendezéséért Pataki András felel, a jelmezt Szélyes Andrea tervezte, a koreográfia, Demcsák Ottó ötlete alapján valósult meg. Pataki András munkáját rendezőasszisztensként Kiss Kata segítette. 

 

Kép: Behir.hu

 

További programok »

Kultúra

Szombat este a gyulai Hídfőben mutatja be Moha új projektjét, a Z Moss Smith-t

Az Empty Story mellett a második, ezúttal a szóló vonalával lép a deszkákra szombaton 20 órakor, a gyulai Hídfőben Kovács Moha Zsolt. A csabai zenész 2018 óta készíti elő a saját projektjét, és most végre úgy érezte, itt az ideje, hogy bemutassa, ami a fiókban maradt. A koncertre két legjobb jóbarátja is el- és lekíséri.
2024. június 19. 12:56
FEL