Párizst azért egyszer jó lenne látni! – fotós élménybeszámoló a Lencsésin

2024. április 11. 15:00 | Such Tamás

Párizs címmel, a francia fővárosban szerzett audiovizuális élményeiből tartott előadást Puskás Tamás, a Lencsési Közösségi Házban működő Márvány Fotóműhely vezetőségi tagja.

Puskás Tamást még csak általános alsós, amikor a suli sötét kamrájában először megcsapja az előhívó gőze. Hamarosan – mint akkoriban sok gyermek a 80-as években – kap a szüleitől egy Szmena 8M-es fényképezőt, és amíg redőnyzár fel nem akad, nyúzza a 330 forintos gépet. (A fizetések akkoriban négyezer körül voltak.)

Idővel a horgászat kedvéért a szögre akasztja a szovjet masinát, majd sok-sok év múlva ismét belenéz a keresőbe, de akkor már lényegesen másról szól a fotográfia. A 2000-es évek végén átáll a digitális technikára; már nincs vegyszer, nincs film, nincs kidolgozás, csak a számtalan lehetőség.

 

Barabás Ferenc, Puskás Tamás és Nagy Sándor – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Majd jó 10 éve egy hirdetésnek köszönhetően jelentkezik a Lencsési Közösségi Házban működő Márvány Fotóműhely által meghirdetett fotósuliba. Azóta már kvázi oszloposa a csapatnak, amelyet szerinte nemcsak a szakmaiság, hanem a baráti kapcsolatok is összekötnek.

– 2022 augusztusában öt napot tölthettem Párizsban – meséli. – Az utat a kollégáim ajánlották, mivel tudták, hogy szeretek jönni-menni a világban. És úgy voltam vele, Párizst azért egyszer jó lenne látni! Miután hazajöttem, szegény Katona Péterrel, az előző vezetővel tervezgettük, hogy az egyik klubfoglalkozáson majd megmutatom a párizsi kollekciómat. 

Hozzáteszi, leginkább az épületfotózás a szíve csücske, és bizony volt mit megörökíteni. A teljesség igénye nélkül leexponálhatta a Claude Monet házat, a Versailles-i kastélyt, a Rodin Múzeumot, a Pantheont, az Eiffel-tornyot, a Notre-Dame-ot, a Diadalívet stb.

 

Galéria

 

– Az öt nap alatt számtalan hatás ért, és csak amikor itthon, utólag visszanéztem a képeket akkor fogtam fel igazán, hogy milyen királyi, császári épületeket láthattam, amelyeket úgy építettek, amelyekre évszázadok múlva is büszkék a franciák – teszi hozzá.

(Ekkor filmszakadás történik, pardon leállítjuk a diktafont, mert kijön a közösségi házból Baranás Ferenc, a klub új vezetője, és azt kérdi Puskás Tamástól: – Figyelj már... Nem te vagy az előadó? – pedig még van vagy nyolc perc a kezdésig.)

További programok »

FEL