Ovilabda program Békéscsabán: Legyen labda minden kisgyermek kezében!

Tavaly készült el a „Gyerek labdajáték" a sportjátékok megalapozása fejlesztő program a 4-10 éves korosztály számára című program Békéscsabán.

A napokban, a HISZEK Benned program keretében óvodai labdakavalkád zajlott Békéscsabán a sportcsarnokban. A labdaprogramnak a megyeszékhelyen komoly előzményei vannak.

A Békéscsaba képviselő-testülete és szakbizottsága által támogatott „Ovilabda” programot – amelyet az intézmények pedagógiai programja is tartalmaz – a 2014/2015 nevelési évben vezették be a városi fenntartású óvodákban.  

A labda, mint a legtökéletesebb térforma a gyermekek egyik kedvenc játékeszköze, például a következők miatt is:

  • a játék szabadon választott, önkéntes,
  • örömforrás,
  • funkciógyakorlás,
  • szabályos ismétlődés,
  • alkotás,
  • a kellemetlen konfliktusok és rossz érzésektől való felszabadulás,
  • a társas együttlét öröme,
  • a veszély legyőzése,
  • a játék fontossága és komolysága.

– Mindez azonban csak akkor valósul meg, akkor éri el célját, ha megteremtjük a gyermekek számára a lehetőséget, ha eszközt adunk a kezükbe, ha megfelelően felkészült szakemberek mutatják az utat számukra – fogalmazta meg dr. Erdeiné Gergely Emőke, a Lencsési Óvoda vezetője.

Az óvodai képességfejlesztő programot 2013-ban Tímár Ella önkormányzati képviselő kezdeményezésére és támogatásával indította el a Lencsési Óvoda kísérleti jelleggel. A különleges program nagy sikert aratott a gyermekek és a szülők körében egyaránt. Az ötlethez a képviselő biztosította az óvoda számára a szükséges eszközöket, a mini kosárlabdákat, palánkot, ezzel is támogatva a foglalkozások beindítását.

A kezdeményezéshez csatlakozott Gaál Sándorné főiskolai tanár, aki elkészítette a program szakmai anyagát. A kézirat létjogosultságát Rudnerné Sipos Hajnalka óvodapedagógus, edző a gyakorlatban igazolta.

A városi fenntartású óvodák sport iránt elkötelezett pedagógusai számára kétnapos felkészítést tartott Gaál Sándorné és Rudnerné Sipos Hajnalka. Jelen volt Perényiné Czibolya Edit szakreferens is, aki elkészítette a fenntartó hivatalos eljárásához szükséges dokumentációt, és akinek a szakmai irányítására egészült ki a szakmai program valamennyi labdajátékhoz illeszkedő mozgásformákkal. Itt dr. Erdeiné Gergely Emőke, a Lencsési Óvoda vezetője, mint a kezdeményezés házigazdája a program jogszabályi hátterét és az óvodai pedagógiai programokba való beilleszthetőségét tolmácsolta a résztvevőknek.

Az intenzív gyakorlati felkészítés arra volt elegendő, hogy a program elinduljon Békéscsaba óvodáiban, azonban a visszajelzések alapján szükség van egy átfogó képzésre.

2015 nyarán az elért eredményeket bemutatva az óvodáskorú gyermekek szüleinek, Családi Labdás Sportnap címmel nagyszabású sportrendezvényt szervezett a Lencsési Óvoda, ahol nem csupán az érintett családok vettek részt, de a labdás sportok kiemelkedő képviselői valamint a fenntartó szakbizottságának tagjai – dr. Ferenczi Attila, Kiss Tibor, Tímár Ella, Szarvas Péter, Bíró Csaba – is részt vállaltak az eseményen. 

Megalakult a városi munkaközösség is ebben a tárgykörben, amelynek gyakorlati részét Rudnerné Sipos Hajnalka vezeti, dr. Erdeiné Gergely Emőke pedig a szükséges dokumentációt (munkaközösségi terv, szakmai beszámolók elkészítése) gondozza.

2016-ban Kása István Zoltánnak, a Marzek Kner Kft. igazgatójának is megtetszett az óvodai fejlesztő program, és a kft. „1001 labda meséi” címmel a városi fenntartású óvodák gyermekei számára 1001labdát adományozott.

A kiváló programot Tímár Ella anyagi támogatásával „Gyerek labdajáték" a sportjátékok megalapozása fejlesztő program a 4-10 éves korosztály számára címmel 2016 decemberében a Lencsési Óvoda nevére és tulajdonában, dr. Erdeiné Gergely Emőke akkreditáltatta.

A pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló kormányrendelet vonatkozó szakaszai szerint a pedagógusoknak 7 évenként kötelező részt venni megújító képzésben, ami 120 órás akkreditált képzéssel is teljesíthető. Az akkreditált program hiánypótló szerepet tölt be az óvodapedagógia szakterületen, amelyre felfigyeltek az ország számos településén, többek között a fővárosban is.

Békéscsabán a „Gyerek labdajáték" a sportjátékok megalapozása fejlesztő program a 4-10 éves korosztály számára című programban megfogalmazott elvekhez igazodva valósították meg a HISZEK Benned programsorozat keretében Óvodai Labda-kavalkádot. A megvalósításban partnerek voltak a városi fenntartású óvodák vezetői és óvodapedagógusai. Az óvodás gyermekek elkötelezett hívei a labdajátékoknak, a 2×50 perces sportrendezvényen több mint 400 kisgyermek pattogtatta a labdákat, ahonnan boldog mosollyal és mindenki arany medállal térhetett haza.

A városi fenntartású óvodák sport iránt elkötelezett óvodapedagógusai 2017. március 10-én kezdhetik meg a „Gyerek labdajáték" a sportjátékok megalapozása fejlesztő program a 4-10 éves korosztály számára című akkreditált képzésben való részvételt. Ezzel megvalósul – a fenntartó támogatottságával – a már működő program színvonalának emelése, a gyermekek szakszerű képességfejlesztését elősegítve, illetve a kötelező képzés teljesítésével a pedagógusok személyes elkötelezettségének és a fenntartó szakmai iránymutatásának összhangja is teljesülhet.

 

Megosztás:

Címke: , , ,