Ott volt a Postás Bandi, a Rendőr Zoli, a Villanyszerelő Lajos…

2022. május 11. 09:09 | Such Tamás

A nemsemmi vasárnapi BRSE-Vasas Óbuda derbi végjátékában döntöttem el, hogy mi lenne, ha a keddi, mindent eldöntő mérkőzésen beülnék a B-középbe, amely egyébként a sportcsarnok egyik sarkát bérli. (Marosi Zsuzsi törzsszurkoló valakitől azt hallotta, hogy igazából ők egy nyugdíjas klub.)

Meccs előtt vagy fél órával már nincs hely a parkolóban. „Ennek meg kell lenni!” – mondta optimistán, akkor még némileg reálisan egy kék sállal a nyakában, a csarnok irányába mellettem sétáló férfi.

 

BRSE-Vasas Óbuda meccs – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Mindenki! – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Bent igazi (hazai) stadionfeeling honolt: mindenhol zömmel kékbe öltözött vidám ember – csípőmagasságban szállt a derű, a kezdés előtti percekben hosszantartó vastaps és legalább 1970 csabai jött nyerni, illetve 30 Vasas-szurkoló is…

Mivel a szomorú eredményt már korábbi kiadásunkban közöltük, így nem elemzem a játékot – főleg, hogy nem is tudnám.

 

Lenkefi Tibor akcióban a BRSE-Vasas Óbuda meccs végén – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Lenkefi Csucsu akcióban – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Inkább az „ultrákról” mesélnék, akik 8-10 éve – eshet eső, fújhat szél – követik a BRSE-t. Még külföldre is! Lenkefi Tibi (Csucsu) például a saját kisbuszán utaztatta a szurkoló barátait többek között a szlovéniai Mariborba (550 km), a csehországi Prostejovba (428 km) vagy a szerbiai Stara Pazovába (283 km).

Közben a fentebb említett Marosi Zsuzsától próbáltam a mérkőzés alatt néhány titkot rögzíteni, ám amikor otthon a diktafont visszahallgattam, az értelem helyett leginkább tompa puffogás hallatszódik. Mindent elnyomott a dob, a szurkolás.

 

Galéria

 

Inkább idecitálok néhány rigmust:

– Mindenki, aki csabai! (a régi szlogen, amely szinte folyamatosan végigkísérte az összecsapást; a tisztességes szurkoló azonban akkor ismerszik meg, amikor még a leglehetetlenebb pillanatokban is ezt skandálja)

– Nagy vagy, Kicsi! Nagy vagy! (általában ez akkor hangzott el, amikor Molcsányi Rita domborított a pályán.)

– Hajrá, Békéscsa-a-ba! (ez is alap)

– Hej! Hej! Ti vagytok a bajnokok! Hej! Hej! Ti vagytok a bajnokok! (ez a szerénytelen biztatás pedig akkor kelt éltere, amikor a csabai lányok ezüstéremmel a nyakukban meghajoltak a szurkolók előtt)

 

Kiss Rita a BRSE-Vasas Óbuda meccs végén – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL