Röplabda: A Vasasé a bajnoki döntő első meccse

2023. április 28. 20:04 | behir.hu

A Swietelsky-Békéscsaba 3-1-re kikapott a Vasas-Óbuda együttesétől a női röplabda Extraliga döntőjének első mérkőzésén, pénteken. Tóth Gábor csapata május 2-án javíthat hazai pályán, a városi sportcsarnokban.

Vasas Óbuda–Swietelsky-Békéscsaba 3:1 (15, 22, -23, 15)
Extraliga-döntő, 1. meccs, Budapest. Vezette: Mezőffy, Bátkai-Katona.
A párharc állása: 1–0 a Vasas javára.

Vasas: Bannister, Török, Skrypak, Papp, Fricová, Abdulazimova. Csere: Juhár (libero), Fábián, Jámbor, Boyko, Kump, Vezsenyi. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

Békéscsaba: Drpa, Vasileva, Glemboczki, Bodnár, Mosher, Bagyinka. Csere: Molcsányi (libero), Oliinyk, Pintér, Karhu. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Sokan álompárosításként jellemzik a Vasas–Békéscsaba párharcot, és az elmúlt egy év alapján ennek bőven van igazságtartalma, pláne, hogy az Extraliga 2022/2023-as fináléjában is ez a két együttes vív meg egymással a bajnoki címért, akárcsak tavaly. Akkor egy sokáig emlékezetes csatában hajszálnyival bizonyult jobbnak a Vasas, úgyhogy az alapmotiváció mellett a visszavágás vágya is fűtötte a Békéscsabát. Az előjelek viszont nem alakultak a legjobban, ugyanis az első, budapesti találkozót Ceyda Aktasnak sérülés miatt ki kellett hagynia.

Az első percek azt jelezték előre, hogy ezúttal is szoros csatára van kilátás, váltakozva szerezték a pontokat a felek. Hol a csabaiak, hol a hazaiak jártak előrébb 1-1 egységgel, 7:6-nál pedig a vendégeké lett az első igazán magas színvonalú labdamenet. Ezzel együtt is a Vasas tudott először kettőt közétenni, majd 10:7-nél Tóth Gábor kikérte az első idejét, a különbség azonban továbbra is nőtt, ezért 14:8-nál jött a következő csabai timeout. Egy bekapott ászt követően Glemboczki Zóra ütésével zárkózott a Csaba, viszont Taylor Bannisterre most sem találták az ellenszert, ráadásul elhasználták mindkét challenge-üket is. Lia Mosher és Marta Drpa jó megoldásaival a BRSE visszajött mínusz ötre, ekkor a címvédő kért időt, amivel sikerült is rendeznie a sorait, a vendégek pedig teljesen elengedték a végét, így tízzel nyerte a nyitószettet a Vasas.

Remek blokkal kezdte a Békéscsaba a második játékrészt, ám a fővárosiak nem hagyták, hogy ellépjenek, sőt hamarosan meg is fordították az állást. A Vasas blokkja rendkívül szervezetten működött, ráadásul ki nem kényszerített hibákkal is nehezítette saját dolgát a Csava, 9:5-nél megint Tóth Gáboré volt a szó. Olykor a szerencse is elpártolt a BRSE mellől, de ezen kívül is sokszor lett úrrá a fejetlenség a vendégek térfelén. Az extra labemeneteket továbbra is behúzták a csabaiak, ám ezekkel csak azt érték el, hogy látótávolságon belül maradtak. Nagyon kellett volna egy jó futás, Ralitsa Vasileva el is indított egyet, amivel háromra csökkentették a lemaradásukat a hajrához közeledve, és Bodnár Dorottya is a lehető legjobbkor kapott el egy kiváló nyitássorozatot. 22:20-nál időt kért a Vasas, majd megszerezte a következő két pontot, a négy szettlabdából pedig a harmadikat meg is oldotta a házigazda, ezzel 2:0-s vezetésre tett szert.

És a harmadik játékrészt is 2:0-val kezdte, de 3 gyors ponttal azonnal fordított a Csaba, innentől kezdve pedig az első etap elejéhez hasonlóan zajlottak az események: egy találat itt, kettő ott, azaz apránként lépett el az óbudai gárda. 12:8-nál Tóth Gábor újabb eligazitást tartott, azonban ezután is őrizte 3-4 pontos fórját a Vasas, kisvártatva viszont Drpa nyitásaival eredményesen visszakapaszkodott a BRSE. Molcsányi Rita is elképesztő bravúrokat mutatott be ekkor, folyamatosan az egyenlítésért küzdöttünk, ami 19:19-nél össze is jött, sőt Glemboczki bombájával a csabaiak kerültek előnybe! 19:21-nél Giannis Athanasopoulos is időt kért, ám a következő pont is a Csabáé lett, 22:24-nél pedig két játszmalabdának is örülhettek! Annak pedig végképp, hogy a másodikat Vasileva védhetetlenül ütötte be a hazai térfélre, megvolt tehát a szépítés!

A címvédőt nem törte össze az elvesztett szett, 5:0-val kezdte ugyanis a negyediket, tetemes hátrányt kellett eltüntetniük a vendégeknek, de ez eleinte nem igazán sikerült, sőt a budapesti alakulat ehhez még ötöt hozzácsapott. Teljesen elfogyott a viharsarki gárda a negyedik felvonásra, a Csabának semmi nem jött össze, a hazaiaknak kis túlzással minden. Megingathatatlanul kontrollálta a játszmát az ellenfél, a kérdés nem a győztes kiléte volt, hanem inkább a differencia, ami végül 10-nél állt meg.

A Vasas ezzel 3:1-re győzött és megőrizte a pályaelőnyét, a BRSE pedig négy nap múlva, május 2-án javíthat a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban.

Forrás: brse.hu

További programok »

FEL