Ötödször tartottak audionarrált előadást a Fővárosi Nagycirkuszban

Augusztus 5-én a Fővárosi Nagycirkuszban, a világon egyedülálló módon ötödik alkalommal tartottak audionarrált bemutatót és előadást.

Délelőtt tíz órától Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója és az Antarktisz gyermekei előadás artista sztárjai egyedülálló bemutatót tartottak a jégbe borult manézsban, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének tagjai számára. Az izgalmas program keretében bemutatták az előadásban használt kosztümöket, egykerekű bicikliket, buzogányokat, diabolokat, magasított gólyaláb korcsolyákat és rönrádokat. A manézs szélén helyet foglaló közönségnek minden eszközt egyesével megmutattak, és ki is próbálhatták azokat. Fekete Péter átfogóan ismertette a műsorban bemutatott trükkök lényegét, a rekvizitek anyagát, formáját, méretét és használatát.

 

A Fővárosi Nagycirkusz a világon egyedülállóként vezette be a cirkuszi narrálást, mellyel a vak és látássérült emberek hátrányainak enyhítését, esélyegyenlőségük megalapozását, és a társadalom szemléletmódjának alakítása céljából az előadások akadálymentesítésével speciális szolgáltatást nyújtson, hiszen a látássérült emberek társadalmunk egyenlő tagjai, akiket ugyanúgy megilletnek az alapvető emberi jogok, és a magas szintű szórakozás. Nagy kihívás volt kialakítani a megfelelő programot, mert a narrálás a verbális művészetek terén megszokott, de a nonverbális területen egyáltalán nem.

A megfelelő technikát Fekete Péter miniszteri biztos több színésszel kísérletezte ki a színházból merítkezve, de a cirkuszi előadásoknak megfelelően. Az előadások alatt mobil audio-rendszerrel zajlik a kommunikáció, ami azt jelenti, hogy az egyik fülön keresztül a narrátor – akár egy sportközvetítésen – percről percre közvetíti az előadás mozzanatait, a szabadon hagyott fül, pedig a zenét és a közönség hangulatát juttatja el a látássérült vendégekhez. Az előadás után pedig átbeszélik az ismeretlen elemeket és fogalmakat a még teljesebb élmény érdekében.

Szekáry Zsuzsanna

Megosztás:

Címke: , , , ,